Biskupi pozvali građane da glasaju za političare "osjetljive na nacionalne interese"

HRVATSKI biskupi, okupljeni u Zagrebu na proljetnom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, uputili su danas vjernicima i građanima poruku uoči predstojećih lokalnih izbora.

Biskupi pozivaju vjernike i građane da u ime odgovornosti za budućnost svoje obitelji i društva, izađu na izbore, koji će se održati na svetkovinu Duhova, 15. svibnja, i svoje povjerenje daju kandidatima koji se odlikuju poštenjem, požrtvovnošću, stručnošću, moralnim vrlinama i koji su osjetljivi za nacionalne interese, poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti i prava svakog čovjeka.

"I ovim izborima pruža nam se mogućnost da svatko od nas najneposrednije odlučuje o svom osobnom i zajedničkom dobru. Sudjelovanje na izborima nije samo ostvarivanje osobnog prava nego je i obveza. Stoga u ime odgovornosti za budućnost vlastite obitelji i djece, svoga mjesta, grada i županije, treba iskoristiti svoje građansko pravo i izići na izbore. Tko pak ne izvršava tu dužnost, neodgovorno prepušta drugima bez njega odlučivati o pitanjima koja se tiču zajedničke budućnosti.

"Potrebno je, međutim, znati kome dati svoj glas. Hrvatski građani s pravom očekuju da se oni kojima daju svoje povjerenje pošteno, požrtvovno i samozatajno trude oko stvaranja radnih i drugih preduvjeta za bolji materijalni položaj svih društvenih slojeva, posebice obitelji, mladih i umirovljenika. Ali čovjek ne živi samo o kruhu. On je i duhovno biće pa u svezi s njegovom budućnošću valja poštivati i njegove duhovne vrijednosti.

"Budući da bi politička djelatnost trebala biti zauzeta skrb za opće dobro, te kao takva predstavlja časno i prijeko potrebno služenje zajednici, očekuje se od onih koji se kandidiraju za takvo služenje da posjeduju osim stručnih odlika i moralne vrline. Stoga treba birati one koji cijene moralnu čestitost i poštenje, požrtvovnost i odgovornost u izvršavanju preuzetih dužnosti, istinoljubivost i vjernost obećanjima, solidarnost i pravednost. Očekuje se također da kandidati na izborima budu osjetljivi za nacionalne interese i narodni identitet, te iskazuje osobitu brigu za dostojanstvo i poštivanje ljudskog života od prirodnog začeća do prirodne smrti, kao i za prava svakog čovjeka, posebice onih koji su slabi i ugroženi."

U poruci biskupi podsjećaju i na riječi pape Ivana Pavla II. kojima je u raznim prigodama pozivao na odgovornost za budućnost sredine u kojoj živimo i radimo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara