Biskupi protiv školske edukacije o AIDS-u

NA ZASJEDANJU Hrvatske biskupske konferencije održane hrvatski su biskupi oštro napali program školske edukacije od AIDS-u, tvrdeći kako se "pod izlikom zaštite od AIDS-a adolescente uči tehnikama korištenja prezervativa".

Naime, prethodna je Vlada pokrenula program MEMOAIDS ("Mladi Educiraju Mlade O AIDS-u), koji se provodi u hrvatskim školama. Tim su programom obuhvaćeni adolescenti od 15 do 18 godina, pri čemu se prvo educiraju njihovi srednjoškolski profesori prema programu Službe za reproduktivno zdravlje, kako bi kasnije prenijeli naučeno znanje svojim učenicima.

Program MEMOAIDS naglasak stavlja na tzv. zaštitno ponašanje, koje uključuje pravilnu upotrebu prezervativa.

Crkva, protivno svim znanstvenim saznanjima, smatra kako prezervativi nisu dostatna zaštita od AIDS-a, a njihovu upotrebu smatra krivcem za smanjenu reprodukciju i natalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program MEMOAIDS neprihvatljiv je jer se za njegov odabir ne traži suglasnost roditelja koji su odgovorni za odgoj, život i zdravlje svoje djece, ocijenili su hrvatski biskupi, napominjući kako smatraju nedopustivom prisilu koja se vrši nad učenicima i nastavnicima vjernicima da mimo svoje savjesti sudjeluju u izvođenju programa koji se izričito protivi načelima kršćanskoga morala.

Tim se neprihvatljivim programom, pod izlikom zaštite adolescenata od AIDS-a, zapravo uvježbava tehnika korištenja preventivnih sredstava, a zanemaruje osobnost učenika i odgojna dimenzija škole koja ima cilj uvoditi učenika u cjelovitost života, tvrde biskupi.

Prema rezultatima istraživanja seksualnog ponašanja adolescenata u požeškoj Ekonomskoj školi, adolescenti u dobi od 15 do 19 godina često stupaju u spolne odnose, prenosi Jutarnji list.

Prema istom istraživanju, 24% djevojaka i 46% mladića stupilo je u spolne odnose, a 22% spolni aktivnih nije koristilo nikakvu zaštitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara