Biskupi protiv zakona o vodama: Javno dobro mora biti ispred profita

Foto: Arhiva

"PRIJE dvije godine Komisija je pripremila izjavu u kojoj je izrazila zabrinutost vezanu uz gospodarenje vodama. Ovo je nastavak te teme, a povod je prijedlog promjene zakona o vodama. Željeli bismo javnoj raspravi pridonijeti svojim kršćanskim stavovima, kako bi se to bogatstvo sačuvalo, te da bude dostupno svakome, a osobito onima koji su u teškom položaju",rekao je na početku konferencije za novinare Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije, sisački biskup Vlado Košić.

Javni interes, a ne trgovačko društvo

Hrvatski biskupi tako su danas predstavili izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje riječ o velikom javnom dobru, vodi. Bojimo se da njezino onečišćenje i nekontrolirano trošenje i privatizacija mogu ugroziti to dobro. Otud ta izjava i zabrinutost da se javni interes ne štiti i mislimo da bi bilo dobro da Hrvatske vode ostanu javna ustanova, a nikako da postanu trgovačko društvo, jer se ono lako može odgurati u privatizaciju" rekao je ovoj temi član Komisije Neven Šimac dodajući kako će se taj prijedlog zakona povući iz hitnog postupka.

Privatizacija znači i poskupljivanje usluga

Hrvatski biskupi smatraju da predložene izmjene jer otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga. Naime, napominje se da je cilj trgovačkog društva profit, a ne obrana javnog interes, pa bi tako korisnici usluga, a to su svi hrvatski građani neminovno plaćali više nego sada, jer će trebati pokriti porez za usluge posredstvom trgovačkog društva.

"Naše uključivanje u javnu raspravu o vodama proizlazi isključivo iz socijalnog nauka Crkve čiji je integralni dio zalaganje, zaštita i promocija općeg dobra, a voda je nedvojbeno dio općeg dobra i ne može se promatrati isključivo kroz tržišne kategorije", stoji u izjavi Iustite et pax.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara