Biskupi u BiH pozvali vjernike da izađu na izbore u listopadu

Biskupi u BiH pozvali vjernike da izađu na izbore u listopadu
Foto: FAH

BISKUPI Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini danas su pozvali sve vjernike u toj zemlji da iskoriste svoje građansko pravo i sudjeluju na općim izborima koji su zakazani 7. listopada, ali su upozorili i na to kako je neodrživo stanje u kojemu se niječe pravo na odgovarajuće predstavljanje svakog naroda u tijelima vlasti.

Na dvodnevnom zasjedanju Biskupske konferencije BiH održanom u Banjoj Luci biskupi su usvojili posebnu izjavu u kojoj stoji kako se u složenom društvu kakvo je bosanskohercegovačko mora poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

Biskupi drže kako je to moguće realizirati jedino ako u političkom djelovanju nema majorizacije i preglasavanja. Neprihvatljivim su ocijenili to da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njegove volje.

"U ratu smo govorili da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda te i danas ponavljamo da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda", stoji u izjavi bosanskohercegovačkih biskupa.

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je ranije kako katolicima u Bosni i Hercegovini, a posebice u njezinom dijelu koji pripada Republici Srpskoj, prijeti potpuno iskorjenjivanje, okrivivši za to ne samo one koji su organizirali progone i prisilna preseljenja stanovništva, nego kao sukrivce označivši i izabrane hrvatske dužnosnike u tijelima vlasti.

Upozorili na to da se poštuje konstitutivnost svakog naroda

Upozorili su i kako je posebne važnosti da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. Drugačije ponašanje po njihovu bi sudu predstavljalo "pravno nasilje" čime zakon gubi svoj osnovni smisao zaštite pravde.

"U tom smislu doista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama", ocijenili su biskupi u svojoj izjavi očitujući se time po prvi puta o političkim prijeporima vezanim za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

BiH ni do danas nije provela niz odavno donesenih presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija birača na nacionalnoj osnovi ili na temelju prebivališta, a Ustavni sud BiH je 2016. godine izvan snage stavio dijelove izbornog zakona kojima je reguliran način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Izbori su već zakazani

Iako su izbori već zakazani još uvijek nije postignut dogovor kako riješiti to pitanje pa nisu provedene ni nužne zakonske izmjene, a pet političkih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo u međuvremenu su potaknule usvajanje zakona na razini Federacije BiH kojim bi se praktično zadržao izborni sustav kojega je Ustavni sud ocijenio neustavnim. Hrvatske stranke zbog toga bojkotiraju sjednice entitetskog parlamenta i za sada nema naznaka kako će se ova kriza riješiti.

Biskupi ističu kako su svjesni svih razloga za nezadovoljstvo stanjem u BiH no konstatiraju kako je i u takvim okolnostima najbolji mogući doprinos vjernika izgradnji boljeg društva sudjelovanje na izborima. Biskupi su pozvali katolike u BiH da svoj glas daju onima koji će poštivati načela i provoditi vrednote socijalnog nauka Crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara