Biskupi vjernicima: Ne glasajte za SDP i HNS

U PASTIRSKOJ poruci povodom nadolazećih izbora, hrvatski su biskupi u skladu s dobro poznatom dogmom Katoličke crkve (protiv pobačaja, eutanazije i homoseksualnih brakova), uputili vjernike za koga da ne glasaju.

Anketa objavljena u Jutarnjem listu jasno ukazuje da crkva vjernicima sugerira da biraju koga žele, sve dok to nisu SDP i HNS. 

"Kao vjernici ne birajte one stranke i pojedince koji zastupaju legalizaciju pobačaja, eutanazije i neprirodnih istospolnih bračnih zajednica" - poručili su hrvatski biskupi u pastirskom pismu upućenom javnosti povodom nadolazećih parlamentarnih izbora 23. studenog.

Prema istraživanju stajališta stranaka o pobačaju, eutanaziji i homoseksualnim brakovima, SDP je jedina stranka sa stajalištima dijametralno suprotnima mišljenju hrvatskih biskupa, pa samim time i njihovoj preporuci.

Rezultate istraživanja Jutarnjeg lista prenosimo u tablici, iz koje je vidljivo da je po stavovima SDP-u, uzevši u obzir kriterije Crkve, blizak još samo HNS.

Na pitanje o legalizaciji pobačaja HSS nije imao konkretan stav, osim ako takav sami uspijete izvući iz izjave "država treba stvoriti okolnosti za rješavanje osjetljivih pitanja".

  Legalizacija eutanazije Homoseksualni brakovi Legalizacija pobačaja

SDP

za

za

za

HDZ

protiv

protiv

protiv

HSS

protiv

protiv

-

HSLS

protiv

protiv

za

DC

protiv

protiv

za

HSP

protiv

protiv

protiv

HNS

protiv

za

za

HB

protiv

protiv

protiv

U predizborno se vrijeme, koje oni pametniji ionako najradije provode u potpunoj medijskoj izolaciji, zaista može čuti svakakvih poruka, no ipak ostaje malo nejasno zašto se u agitiranje uključila i Katolička crkva, institucija nemalog utjecaja u Hrvatskoj.

Iako i nije bilo za očekivati da će biskupi odstupiti od uobičajenih poruka i stavova o tri važna društvena pitanja, koji su ujedno i službeni stavovi Vatikana, priopćenje Hrvatske biskupske konferencije i vrijeme u koje je objavljeno ne ostavljaju nedoumice: crkva se ne prestaje miješati u politiku.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara