Biškupić za veću kulturnu suradnju među gradovima

MINISTARSTVO kulture poticat će intenzivniju kulturnu suradnju među gradovima, među njihovim kazalištima kao i suradnju na filmskom i likovnom području, istaknuo je danas ministar Božo Biškupić na konferenciji za novinare nakon razgovora s pročelnicima Ureda za kulturu Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke.

Biškupić je dodao da je s pročelnicima pokušao dogovoriti jaču zajedničku suradnju na prvom mjestu otvaranje prostora za kazališne koprodukcije koje zahtijevaju najviše sredstava, razmjenu međunarodnih kazališnih i filmskih fesivala, sagledavanje stanja u kinematografiji pogotovo distribuciji u uvjetima kada pojedini gradovi gube i posljednje kinodvorane.

Ustvrdio je potrebu osnivanja kulturnih vijeća na županijskim razinama i u velikim gradovima što će poticati i decentralizaciju u kulturi.

Andrea Zlatar govorila je o situaciji u kulturi Zagreba, rekavši da je na prvom mjestu početak izgradnju Muzeja suvremene umjetnosti koji bi, uz zajednička sredstva grada i države, bio dovršen 2006.

Napomenula je da je već sada potrebno intenzivirati otkup umjetnina za muzej. Podsjetila je i na važnost međunarodnih manifestacija u Zagrebu kao što su biennale, Eurokaz, Svjetski festival kazališta, na važnost otvaranja Filmskog centra i Kinoteke na Tuškancu, otkupa kina Europa te intenziviranja ostalih kulturnih djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnica Rijeke Maja Franković izdvojila je izgradnju riječke galerije moderne i suvremene umjetnosti, koja bi počela krajem godine, izradu projektne dokumentacije za gradnju gradske knjižnice te jačanje fesivala lutkarskih kazališta UNIME.

Marijan Šare iz Splita istaknuo je neke od kulturnih prioriteta grada rekaši da se najviše sredstava troši za splitski HNK, najjači reprezent kulture u gradu, nadogradnju Galerije umjetnina u koju će se smjestiti donacija Vidović, izgradnju gradske knjižnice te koncertnu dvoranu u zgradi Hrvatskog doma koja je sada u vlasništvu MORH-a.

Govoreći o situaciji u Osijeku, Jasminka Novak Kovač istaknula je važnost uređenja državnog arhiva u novouređenim prostorima barokne Tvrđe, podržavanje međunarodnog Festivala opere i operete u Osijeku te međunarodnu suradnja osječkog HNK.

Jedno od najzanimljivih novinarskih pitanja odnosilo se na probleme zagrebačkog HNK, a Biškupić je odgovorio da će se ispitati svi problemi toga kazališta i postojeći dugovi svesti na nulu.

Upozorio je da će Ministarstvo biti vrlo rigorozno i u kršenju Zakona o zaštiti spomenika kulture i zbog toga pojačati inspekcijske službe u pojedinim gradovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara