"Bit će mi čast da me izbace iz HDZ-a"

SLUČAJ vezan za smjenu bivše predstojnice Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj i njezinu tužbu protiv potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i dalje zaokuplja većinu hrvatskih medija. Prema Cigeljičinim najavama, Jadranki Kosor prijeti još jedna tužba, ovaj put radi se o tužbi za zlouporabu službenog položaja.

Kako je u razgovoru za Index kazao odvjetnik Jadranke Cigelj, Silvije Degen, osim privatne tužbe zbog klevete koju je podigla protiv Jadranke Kosor, Cigelj namjerava podići još jednu tužbu, zbog zloupotrebe službenog položaja, a s kojom će se pozabaviti državni odvjetnik.

Za obje tužbe potpredsjednici Vlade najprije će morati biti ukinut zastupnički imunitet. Za slučaj prvopodignute tužbe koju je Cigelj podnijela protiv Kosor, Degen nije previše optimističan da će doći do ukidanja zastupničkog imuniteta (budući da se radi o međustranačkom sukobu koji traje već duže vrijeme), dok za drugu tužbu ne želi prognozirati, ostavljajući to u rukama državnog odvjetnika. Isti će odvjetnik na drugu tužbu protiv Jadranke Kosor ipak morati pričekati, budući da ona još uvijek nije podignuta. No, Kosor ju, kako nam kaže Degen, može očekivati u skorije vrijeme.

Razgovarali smo i s nedavno smijenjenom predstojnicom Vladina Ureda za udruge Jadrankom Cigelj, koja je o tomu da će biti izbačena iz stranke HDZ-a, kao uostalom i o svojoj smjeni po hitnom postupku nekoliko dana ranije, doznala - iz medija.

"Upravo sam doznala da ću biti izbačena iz stranke. Ako je takva stranka u pitanju, onda će mi biti čast da me upravo oni i izbace." - prokomentirala je u razgovoru za Index Cigelj, progovorivši u daljnem razgovoru i o mobbingu kojega je Kosor, prema njezinim riječima, provodila nad svojom donedavna bliskom suradnicom.

"Zamislite da vaš šef ne dozvoljava da obavljate svoj posao, da opstruira vaš rad, a onda vas zove na telefon i dere se na vas, zahtijevajući od vas da radite nešto sasvim drugo. Ne postoji samo fizički mobbing, nego i onaj psihički." - kazala nam je vidno rastresena bivša suradnica Jadranke Kosor, dodavši kako čak sumnja u to da joj prisluškuju telefon budući da je "stavljena pod pasku" te da "misle (oni koji su ju smijenili) da će na taj način saznati nešto novo".

Cigelj, koja uživa potporu nekoliko udruga (među njima i Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski i Zbor udruga grada Zagreba proisteklih iz Domovinskog rata) kaže nam kako je nakon "šaljivog upitnika", kojega smatra ujedno i pravim razlogom svoje smjene, razgovarala sa Sandrom Benčić, članicom Centra za mirovne studije, koja joj je - kako kaže - pokušala objasniti da nevladine udruge (poput Gonga, Centra za mirovne studije, Zelena akcija i ostale) nisu tražile njezinu smjenu na osnovu upitnika.

"U krajnjem slučaju, u upitniku nije jasno ni naznačeno čiju smjenu traže, Jadranke Kosor ili Jadranke Cigelj. Ta stupidnost oko tog šaljivog upitnika je meni nametnuta, a kako bi se prikrila glupost i brzopletost Jadranke Kosor, iz Vlade su kazali kako sam smijenjena zbog drugih stvari. No, postoji video snimak, koji je emitiran i na Novoj TV, a na kojoj se Kosor iščuđava tom upitniku, nedopuštenim pitanjima na koje sam ja navodno tjerala ljude, te se zgraža nad istima." - kaže Cigelj, dodavši kako je omiljena rečenica Jadranke Kosor da "svi lažu", te kako je to njezin odgovor na sve (pa i na optužbe da je ozbiljno shvatila upitnik za kojega bi svatko normalan zaključio da je bio šala, op.a).

Tijekom današnjeg "aktualnog prijepodneva" u Saboru, SDP-ova zastupnica Milanka Opačić optužila je Kosor da je naredila Jadranki Cigelj sigurnosnu provjeru članova Savjeta, što je Kosor ponovno demantirala. Kosor je, podsjećamo, ranije u razgovoru za Index također demantirala i Cigeljičine optužbe da je njezina bivša suradnica bila izložena njezinu mobbingu.

Kosor je u srijedu također upitana i do kada će za njezine propuste (uključujući i onaj kada su smijenjeni pomoćnici u njezinu ministarstvu te ukinut zakon prema kojemu su djeca branitelja imala povlastice pri upisu na fakultete) odgovarati drugi, na što je Kosor ponovila kako je Cigelj sama tražila sigurnosnu provjeru, a optužbe na svoj račun nazvala je lažima.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara