Bitcoin su već sahranili, ali on će se vratiti jači nego ikad

Bitcoin su već sahranili, ali on će se vratiti jači nego ikad

Foto: Index/123f

STRELOVIT uzlet cijene bitcoina, pogotovo onaj koji se dogodio krajem 2013. godine, kad je dosegnuo vrijednost od tada šokantnih 1100 dolara, dovodili su ga u rubrike zanimljivosti i čuda, no posljednji uzlet doveo ga je na naslovnice mainstream novina i u udarne televizijske termine.

Danas cijena od 1100 dolara za bitcoin znači njegov slom, potop i smrt. Mediji su puni negativnih napisa o bitcoinu i tržištu kriptovaluta. Ispuhavanje cjenovnog balona prate otvoreni napadi  banaka, koje shvaćaju da imaju ozbiljnog tehnološkog konkurenta koji im može preuzeti posao, a države ga pokušavaju regulirati, prestravljene općeprihvaćenom decentraliziranom valutom koju ne mogu nadzirati i koristiti kao poreznu polugu.

Prije nekoliko godina na bitcoin se gledalo s podsmijehom


Velik je to pomak od sprdnje kojom se prije samo tri ili četiri godine gledalo na bitcoin i  blockchain tehnologiju.
 
Investiranje u vrijednosnice, čemu su kriptovalute manje-više slične, u Hrvatskoj je slabo razvijeno, pa je zato slabo poznata i psihologija koja stoji iza ovako naglih uspona i padova cijena. 

Tijekom 2016. vrijednost bitcoina se povećala za 100 posto. To je u 2017. počelo privlačiti brojne ulagače, a na kraju i one najneiskusnije, koje povede strah da će propustiti priliku za dobrom i lakom zaradom. Oni u pravilu proizvedu maniju i na kraju ostanu bez novca. Krenu prodavati po nižim cijenama od kojih su kupovali ne bi li spasili dio  ulaganja. Paniku i očaj iskoriste profesionalci koji su davno investirali. Jer neiskusni ulagači uključuju se kad cijena snažno raste, a iskusni kad pada ili je niska.

Okomit rast popratio je okomit pad


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povijest se samo doslovno ponovila: okomito dizanje cijena popratio je okomit pad. Već od
srpnja prošle godine vidjelo se da je cijena bitcoina zakoračila u opasnu zonu, međutim niti najiskusniji trgovci nisu mogli znati kad će se stvar prelomiti i kad treba izaći. Michael Novogratz, jedan od  najpoznatijih investitora u bitcoin, pretpostavio je da će 10.000 dolara biti plafon i krenuo u rasprodaju.

Ispao je naivan i priznao da je izgubio mnogo novca kad je cijena dosegnula 20.000 dolara.
 
Nagao i nekontroliran rast, kakav se krajem prošle godine dogodio bitcoinu, ali i cijelom kripto-tržištu, obično prati korekcija u rasponu 80-90 posto. To mu u ovoj priči spušta cijenu čak ispod 3000 dolara, što znači smirivanje tržišta i zauzimanje pozicija za neki novi uzlet. Hoće li se to i dogoditi? Vjerojatnost postoji. Kad će se to dogoditi? To nitko ne zna. Za dvije godine, pet, deset...

Investicijska groznica nije pokazala samo to da bitcoin može puno vrijediti nego i osnovnu prepreku njegovoj masovnoj upotrebi. Zbog nedovoljne propusnosti mreže, što je na vrhuncu trgovanja u studenom i prosincu dovelo do golemog povećanja naknada i dugog čekanja potvrda transakcija, postalo je veoma skupo i nepraktično prebacivati bitcoine s adrese na adresu. Međutim, iza blockchain tehnologije i bitcoina postoji velik broj programera, radnika, ali i entuzijasta, koji su ubrzali rad na rješenju za taj problem. Riječ je o Lightning Networku, dodatnom sloju iznad bitcoin blockchaina koji će omogućiti propusnost kakvu nemaju Visa, MasterCard i American Express zajedno.

Bitcoin je već preživio stotine pogreba


To će biti tehnološko rješenje manjkavosti koja je ovaj put izbila u prvi plan. Sljedeće što će bitcoinu smetati da preuzme ulogu fiat novca jest njegova cjenovna nestabilnost. Očekuje se da će uključivanjem sve većeg broja korisnika i postupnim povećanjem njegove vrijednosti volatilnost doći u podnošljivije okvire.

Imajući u vidu sve napade i pogrebe koje je preživio, a bilo ih je doista mnogo dok je bio nepoznat i nevažan (ovdje je  zabilježena 251 "smrt" bitcoina), iz ove će krize bitcoin izaći jači, pogotovo što se tiče same tehnologije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara