Bivša ISIS-ova robinja u Njemačkoj susrela čovjeka koji ju je kupio

Bivša ISIS-ova robinja u Njemačkoj susrela čovjeka koji ju je kupio
Screenshot: Facebook/Kurdayeti

DJEVOJKA iz Iraka, koja je pobjegla od Islamske države prije četiri godine i dobila azil u Njemačkoj, bila je lani prisiljena ponovo pobjeći nakon što je tamo susrela svog bivšeg "vlasnika".

Ašvak Ta'lo, koja se u međuvremenu vratila u Irak, sada je ispričala svoje užasno iskustvo za kurdsku agenciju Bas News. 

Dok je prije dvije godine hodala prema kući u Stuttgartu, gdje je dobila azil, susrela je Abu Humama, bivšeg čuvara robova Islamske države, koji je također došao u Europu u izbjegličkom valu i, nevjerojatno, dobio azil u Njemačkoj. 

Usred Stuttgarta naletjela na svog otmičara, oboje su dobili azil

"Smrznula sam se kad sam pažljivo pogledala njegovo lice. Bio je to Abu Humam, ista strašna brada i ružno lice", rekla je Ašvak.

Ova djevojka inače pripada progonjenoj etnoreligioznoj manjini Jezidi. Poznato je da je ISIS zamalo izvršio genocid nad ovom manjinom u Iraku koji su zaustavili kurdski borci iz Sirije uz zračnu podršku američke vojske. 

No džihadisti ISIS-a su svejedno, u skladu sa svojom barbarskom interpretacijom islama, oteli velik broj "nevjerničkih" jezidskih djevojčica, djevojaka i žena i među sobom ih dijelili i preprodavali kao seksualno roblje.

Ašvak je, kako kaže u svojoj ispovijesti za kurdsku agenciju, ISIS zarobio 3. kolovoza 2014., ali uspjela je pobjeći iz ropstva već 22. listopada 2014. Čovjek koji ju je kupio na tržnici robova bio je upravo Abu Humam. "Prvo sam pomislila da je on, ali onda sam pomislila da to ne može biti moguće", prepričala je.

Rekao joj da zna njenu adresu

Onda ga je opet vidjela u veljači ove godine, u mjestu Schwabish Gmund u blizini Stuttgarta. Abu Humam joj se tada obratio, pitajući je: "Jesi li ti Ašvak?" Ona mu je odgovorila da nije i da ga ne poznaje, ali on joj nije povjerovao.

"Da, poznaješ me i ja poznajem tebe. Znam koliko dugo živiš u Njemačkoj", bile su njegove riječi koje su joj utjerale strah u kosti toliko da nije mogla govoriti. Čovjek koji ju je kupio, kako kaže, za 100 dolara, dalje joj je na arapskom rekao da zna kako živi s majkom i bratom od 2015. - rekao joj je čak i njenu adresu u Stuttgartu

Policija joj rekla da ne može ništa jer je i on azilant?

Ašvak ističe da se ovdje ne radi samo o njoj: "Mnoge (jezidske) djevojke su već vidjele muškarce koji su bili tamo kad su bile u zatočeništvu... Imam prijateljicu u Stuttgartu, ona također kaže da je vidjela muškarca koji ju je držao u zatočeništvu." 

Iako je sve ispričala bratu i zajedno s njim otišla na policiju, tamo ju je dočekao hladan tuš - policija im je rekla da nemaju na temelju čega uhititi bivšeg ISIS-ovca jer je i on registriran kao izbjeglica.

Nakon toga je odlučila napustiti Njemačku i vratiti se u Irak, gdje njen otac još živi. "Nikad se neću vratiti (u Njemačku)", kaže. Unatoč tome, zahvaljuje svim Nijemcima na pomoći koju su joj pružili, pogotovo svojim socijalnim radnicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara