Bivša predsjednica Ustavnog suda nezakonito si je dodijelila četiri plaće

Bivša predsjednica Ustavnog suda nezakonito si je dodijelila četiri plaće
Foto: FAH

VISOKI upravni sud je i pravomoćno presudio - bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nezakonito je nakon odlaska iz Ustavnog suda primala naknadu u visini svoje dužnosničke plaće, koju je uz to sama sebi dodijelila i potpisala.

Visoki upravni sud time je pravomoćno potvrdio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesenu prije dvije godine, u mandatu Dalije Orešković.

Prema odluci Povjerenstva, Jasna Omejec, kojoj je mandat sutkinje i predsjednice Ustavnog suda istekao 6. lipnja 2016., nije imala pravo šest mjeseci primati naknadu u visini pune plaće koju je imala kao predsjednica Ustavnog suda jer je imala ugovor o povratku na svoje ranije radno mjesto na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Pravo na šest mjeseci pune dužnosničke plaće plus šest mjeseci polovice te plaće imaju samo oni dužnosnici kojima nakon isteka mandata nije zajamčen povratak na prijašnje radno mjesto. Omejec je, ističe se u pravomoćnoj presudi, imala pravo na naknadu u visini dužnosničke plaće najdulje dva mjeseca nakon odlaska s Ustavnog suda, dakle najkasnije do 7. kolovoza 2016., dok se ne riješe tehničke pojedinosti oko njezina povratka na staro radno mjesto na fakultetu.

Naknade primila nezakonito

Četiri mjesečne naknade koje je primila od 7. kolovoza do 1. prosinca 2016. primila je nezakonito. Pravomoćnom presudom Visokoga upravnog suda koje je donijelo tročlano vijeće, u sastavu Boris Marković kao predsjednik te sutkinje Mirjana Juričić i Blanša Turić kao članice, propao je i posljednji pokušaj bivše predsjednice Ustavnog suda Omejec da poništi za nju neugodno rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Kad je u rujnu 2017. donijelo tu odluku, Povjerenstvo nije više moglo Omejec novčano kazniti jer je proteklo više od godinu dana od njezina odlaska s čela Ustavnog suda, ali odluku je, kao i sve druge, javno objavilo. Premda nije financijski kažnjena, Omejec je uložila izniman napor da sudskim putem poništi odluku Povjerenstva, donosi Jutarnji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara