Bivša radnica Peveca ispričala što je morala raditi za Višnju i Zdravka

Bivša radnica Peveca ispričala što je morala raditi za Višnju i Zdravka
Screenshot: RTL

BIVŠI vlasnici Peveca, Višnja i Zdravko Pevec, naljutili su sadašnje i bivše radnike te tvrtke nakon što su pred televizijskim kamerama u suzama molili građane da im uplate po kunu kako bi mogli platiti 4 milijuna kuna za koje im je sud odredio da ih moraju vratiti, uz to što je Zdravka Peveca poslao u zatvor, a Višnju na rad za opće dobro. 

"Em što su mi sve uzeli, sad mi hoće i slobodu uzeti. Još život!" zavapio je nakon presude Zdravko Pevec bivši vlasnik tvrtke Pevec.

Pobunu radnika pokrenuo je Eugen Perić, danas povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske za tvrtku Pevec koji je prije tri tjedna poslao ogorčeno pismo u ime bivših radnika. 

"Kada sam vidio Zdravkove suze, prisjetio sam se svih svojih kolega koji su puno proplakali, puno propatili. Prisjetio sam se da Zdravko nikada nije zaplakao za našim plaćama, za našom djecom, za tim što smo radili prekovremeno za što nam nije bilo adekvatno plaćeno", objasnio je za RTL-ovu "Potragu" povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske za tvrtku Pevec Eugen Perić.

"Nikada nisu plakali kada su radnici odrađivali prekovremene sate"

Eugen Perić u pismu navodi kako Višnja i Zdravko Pevec nikada nisu plakali kada su njihovi radnici svakodnevno odrađivali prekovremene sate, u nedostojnim uvjetima, protivno Zakonu o radu. Naveo je i kako su im dnevnice isplaćivali proizvoljno.

"S obzirom na to da smo bili mladi, s obzirom na to da je to bio prvi posao, mislili smo da to tako i treba, mislili smo da je normalno da se radio po 14, 15 sati dnevno, iako smo na kraju mjeseca svi očekivali nagradu za to, barem ono što se znalo nekad prije 2000. godine događati, dobiti u kuverti par stotina kuna, ali, nažalost, nismo ništa dobili", rekao je Eugen.

Skidali im s plaće za kredite, a kredit nisu plaćali

Neki sada svjedoče kako im se s mjesečne plaće skidao dio za kredite, ali da su tek naknadno otkrili da te svote vjerovnicima nisu uplaćene. 

"Te uplate su bile vidljive na platnoj listi, međutim, kasnije se ispostavilo, nakon godinu, dvije, dobio sam poziv sa suda jer kompletni iznosi kredita nisu bili uplaćeni s tog računa. Ja sam na sudu morao dokazati da mi je iznos bio skidan s mjesečne plaće, sud to nije uzeo u obzir jer uplate nije bilo, ja sam to morao platiti sa zateznim kamatama", rekao je bivši radnik Peveca Antonio Brozan.

Bivši radnik: Morali smo kredit dignuti da se izvučemo, grad nam je davao salamu. Neugodno ti je, a moraš uzeti

"Mi smo i posuđivali. Morali smo dignut kredit da se izvučemo, bilo je svašta, a sada gospodin Pevec traži kunu od naroda da se izvuče, a ja imam kunu. Gledajte, gospodine Pevec, gledajte, ovo je kuna koju vam ja neću dati, da ste došli obići, da ste došli pitati, nema za vas, ali ne, nema za vas, ja je ne dam!" rekao je bivši radnik Peveca Pavle Markušić.

Gospodin Pavle još je jedan od radnika koji u to vrijeme uoči stečaja nije primao plaću. Prisjeća se detalja iz vremena kada su čuvali trgovački centar.

"Grad nam je par puta uletio, donio nam hranu, znate kako je to, kad ti dobiješ salame, nosiš u ruksaku, a neugodno ti je, a moraš uzeti, hvala im na tome", prisjeća se Pavle.

No najgore je ono što je ispričala bivša radnica Pevecovih Štefica Marić.

Spremačica Peveca: Morala sam saditi borove, kopati po vinogradima... Morala sam i raditi na njihovim zabavama

Ona je radila kao spremačica Peveca. Često je morala raditi i u privatnim kućama te u vinogradu.

"Ujutro kad sam se probudila, nisam znala kud ću ići. Kad sam došla, rekli bi sad idete u Moste, sad idemo u Čepelovac, sad idemo borove sadit, sad idemo u vinograde. U Čepelovcu su imali osam tisuća čokota, mi tri žene, sve je to bio mladi vinograd, ja vam se puno i ne razumijem u vinograde, treba to kopati i trgati, cijeli dan od jutra, u šest samo krenuli i navečer do sedam, tamo nije bilo ni vode ni struje. Ponekad bi radili i na zabavama koje su Peveci organizirali. U javnost su iscurile fotografije s poslovno-privatnih zabava", prisjeća se Štefica.

Svi su znali za kostimirane divlje zabave Pevecovih u kojima su sudjelovali i radnici. 

Kopala po vinogradu a onda je došla Višnja i rekla joj: Presvucite se, Zdravku je rođendan, idete peć' kotlovinu

"Tamo sam znala u Mostima kopati, onda u jedan sat kaže gospođa Višnja: 'Štefica, presvucite se, idemo na Lepirac, Zdravku je bio rođendan, idete peć' kotlovinu.' U šta da se presvučem", prisjeća se Štefica.

Štefica jedan trenutak ne može zaboraviti. 

"Oni su govorili: 'Svi smo jedna obitelj.' Jesmo, samo nisu imali svi isto. I na taj sam Badnjak zadnje godine, ja sam bila do pet tamo kod njih, ja sam bila s njima u kući u Bjelovaru, čistila i oni su se pripremali, ali mene nisu pitali imam li i hoću li što imati staviti na stol za Božić. A dva mjeseca nisam dobila plaću ni lipe", rekla je Štefica.  

"Bolje da su šutili. Bolje da nisu ništa govorili"

Kaže da joj je s ljudske strane žao situacije u kojoj su se našli njezini bivši poslodavci.

"Bolje da su šutili. Bolje da nisu ništa govorili. Ne znam kako mogu moliti kad nisu molili ni mislili na nas kad je krenuo taj stečaj", rekla je Štefica.

 Sve navode ovih radnika bračni par Pevec demantira. Rekli su nam to u nekoliko telefonskih razgovora, budući da pred kamere Potrage nisu mogli, kako su rekli, zbog zdravstvenih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara