Bivša šefica neonacističke stranke optužena da je lagala pod prisegom, može dobiti i do 5 godina zatvora

Bivša šefica neonacističke stranke optužena da je lagala pod prisegom, može dobiti i do 5 godina zatvora

Foto: Hina

DRŽAVNO odvjetništvo u Dresdenu, u Njemačkoj, u srijedu je službeno optužilo Frauke Petry, bivšu predsjednicu krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), za krivokletstvo jer je lagala o financiranju stranke.

Tereti ju se da je lagala pod prisegom kada je davala iskaz pred kontrolnim izbornim povjerenstvom savezne pokrajine Saske o financiranju kampanje svoje stranke u 2014. za izbore u pokrajinski parlament.

"Sud će odlučiti kada će početi suđenje", dodaje odvjetništvo u priopćenju objavljenom u srijedu. Istraga je počela u svibnju 2016. kada je zastupnik radikalne ljevice podnio tužbu protiv nje za lažno svjedočenje, za što je u Njemačkoj moguća kazna zatvora do pet godina.

Petry, zastupnici u saskom parlamentu koji je kolijevka islamofobnog pokreta Pegide, imunitet je ukinut u kolovozu. Petry koja je na parlamentarnim izborima 24. rujna izabrana za zastupnicu AfD-a, dan nakon izbora napustila je stranku koje je bila dopredsjednica, jer je ocijenila da stranka skreće udesno i radikalizira se.

Njezin neočekivan odlazak svjedoči o stalnom suparništvu u tom pokretu osnovanom 2013. u kojemu postoji nacionalno-liberalna struja koju ona zastupa i ona ekstremna koja je, čini se, prevladala na parlamentarnim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara