Bivša suradnica potopila Sauchu na suđenju

Bivša suradnica potopila Sauchu na suđenju
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NEKADAŠNJA tajnica predsjednika vlade RH Zorana Milanovića Vesna Bičak Dananić svjedočila je danas na nastavku suđenja u aferi Dnevnice. Bivši predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha i tajnica Sandra Zeljko optuženi su u tom procesu za izvlačenje novca iz proračuna preko lažnih putnih naloga te ugovora o autorskom djelu, piše Telegram.

Bivša Milanovićeva tajnica potvrdila je kako je, unatoč zabrani isplate naknade za prekovremene sate, Saucha naložio da se ta naknada isplati Sandri Zeljko, i to kroz ugovor o autorskom djelu i preko računa treće osobe, Sunčice Batestin.

Opisala što je Saucha radio

Na današnjem ročištu je, naime, opisivala kako je Saucha tražio njezinu kolegicu Sunčicu Batestin da na svoj račun primi novac za Sandru Zeljko. Radilo se, kako je kazala, o naknadi za prekovremeni rad koji tajnici Zeljko nije mogao biti isplaćen regularno jer se odlukom vlade prekovremeni rad nije plaćao. Batestin je trebala poslužiti kao kanal za taj novac jer je Sandri Zeljko račun bio blokiran.

Zato je, kako stoji u optužnici, sastavljen ugovor o autorskom djelu na ukupno 4.300 kuna te je novac isplaćen Sunčici Batestin za nešto što uopće nije odradila. To je i ona već ranije potvrdila na sudu, a sada je i njezina kolegica Vesna Bičak Dananić opisala tu istu sumnjivu transakciju. Prema USKOK-u, proračun je tim manevrom oštećen za 8.615,24 kuna bruto iznosa. Inače, sumnja se da su Saucha i Zeljko preko lažnih putnih naloga izvukli još 590 tisuća kuna.

“Sa Sunčicom sam bila jako bliska. Pričale smo o svemu. Tako mi je rekla i za to da ju je Saucha tražio da na račun primi neke novce za Sandru Zeljko, kojoj je u ono vrijeme bio blokiran račun. Radilo se o naknadi za prekovremene sate što se tada nije isplaćivalo. Sjećam se da sam ja bila na godišnjem odmoru pa sam u sebi pomislila kako je to zapravo sreća jer sam u protivnom i ja mogla biti uvučena u tu kombinaciju. I Sunčica je kasnije bila bijesna što se sve to dogodilo, ali nije mogla odbiti Sauchu koji joj je bio nadređen te je pristala, onako ljudski, pomoći Sandri Zeljko”, rekla je svjedokinja, prenosi Telegram.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara