Bivšem SS-ovcu kazna doživotnog zatvora zbog ubojstva Nizozemaca 1944. godine

Bivšem SS-ovcu kazna doživotnog zatvora zbog ubojstva Nizozemaca 1944. godine

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

SUD U njemačkom gradu Aachenu osudio je danas bivšeg pripadnika SS-ovih divizija, 88-godišnjeg Heinricha Boerea, na doživotni zatvor zbog okrutnog ubojstva tri Nizozemca 1944. godine, u vrijeme do je bio pripadnik zloglasnog SS-ovog odreda "Silbertanne", prenosi britanski BBC.

Boere je sudu priznao da je te godine u gradu Maastrichtu ubio kemičara Fritza Bicknesea, prodavača bicikla Teuna de Groota, koji je pomagao Židovima da izbjegnu nacističke progone, te pripadnika nizozemskog Pokreta otpora Fransa Kustersa. Objasnio je da je njemu i njegovim kolegama iz odreda naređeno da navedene osobe ubiju iz osvete zbog napada na njemačke okupacijske snage koje su provodili pripadnici Pokreta otpora. Dodao je i kako je on samo izvršavao naredbe, te da je bio prisiljen izvršiti likvidacije, jer bi u protivnom i sam bio ubijen zbog otkazivanja poslušnosti.

Boere je dobrovoljno pristupio odredima SS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U to vrijeme, kada sam 1944. godine izvršio ubojstva, nisam imao osjećaj da je to što radim zločin. Danas, nakon 65 godina, stvari gledam  drugačijim očima i iz druge perspektive" objasnio je Boere sudu. No predsjednik sudskog vijeća Gerd Nohl nije  se složio s tom izjavom, rekavši da su ubojstva izvršena na temelju slučajnog odabira žrtava, te da se prije mogu povezati sa običnom podlošću i kukavičlukom, koji nema nikakve veze sa vojničkom čašću.

Sud je utvrdio kako je Boere u 18. godini dobrovoljno pristupio odredima SS-a kad su njemačke trupe 1940. godine okupirale Nizozemsku, a nakon sudjelovanja u borbama na ruskom frontu vratio se u Nizozemsku, gdje se pridružio odredu "Silbertanne". Nakon rata je bio uhićen kao pripadnik neprijateljske vojske, te je nizozemskim vlastima već tada priznao ubojstva, zbog čega je bio zatvoren u zarobljeničkom kampu, iz kojega je uspio pobjeći i prebjeći u Njemačku, gdje je živio sve do trenutka izručenja. Nizozemski je sud Boerea još 1948. godine u odsutnosti osudio na smrt zbog izvršenog ratnog zločina, koja je kasnije preinačena u kaznu doživotnog zatvora, no njemačke su ga vlasti odbile izručiti Nizozemskoj uz objašnjenje kako Boere ima njemačko državljanstvo. Nakon brojnih pravnih peripetija Nizozemska je ipak 2009. godine uspjela ishoditi njegovo izručenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara