Bivši agent NSA-e o atentatu na Ivanovića: "Ovo je Balkan, nitko ne očekuje pravdu i istinu"

Bivši agent NSA-e o atentatu na Ivanovića: "Ovo je Balkan, nitko ne očekuje pravdu i istinu"
Screenshot: YouTube
 
SIGURNOSNI stručnjak i bivši agent američke NSA-e John Schindler objavio je u Observeru članak o ubojstvu Olivera Ivanovića na Kosovu.
 
Put prema miru u jugoistočnoj Europi zaustavljen je ubojstvom vođe kosovskih Srba, koji je upucan iz automobila u Kosovskoj Mitrovici, piše Schindler. Taj grad je podijeljen između albanske većine i srpske manjine, a Ivanović je bio vođa tamošnjih Srba od 1999. godine.
 
 
"Ubojstvo je poništilo sve napore za rješavanje problema Kosova"
 
Ubojstvo Ivanovića izvršeno je isti dan kada su se predstavnici Srbije i Kosova trebali sastati u Bruxellesu kako bi normalizirali svoje odnose. Od rata u 1999. godini Beograd se nije pomirio s gubitkom svoje bivše pokrajine. Ivanovićevo ubojstvo poništilo je sve napore za rješavanje problema Kosova, tvrdi Schindler.
 
Žrtva je bio čovjek s mnogo neprijatelja. Mnogi Albanci mrzili su ga zbog navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima 1999. godine. Europski sud osudio je Ivanovića zbog smrti civila tijekom rata na Kosovu, ali presuda je uskoro odbačena zbog žalbe. Ivanović je čekao novo suđenje za vrijeme svoje smrti.
 
"Ivanovićevo ubojstvo bit će samo jedno u nizu misterioznih ubojstava na Balkanu"
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivanović je izgubio popularnost i kod srpskih nacionalista, koji su ga prezirali zbog volje za pregovorima s Prištinom oko konačnog statusa Kosova, s ciljem zaštite srpske manjine u državi. Ivanović je kasnije prihvatio političku stvarnost - prije svega to da je Kosovo nepovratno krenulo svojim putem, iako mnogi u Beogradu još nisu. U posljednjim godinama Ivanović je primio više prijetnji smrću od Srba nego od Albanaca, piše Schindler.
 
U posljednjim godinama Miloševićevog režima, koji je srušen u listopadu 2000. godine, Srbija je doživjela val atentata na istaknute političare, sigurnosne službenike, novinare i mafijaške šefove. Mnogi od tih slučajeva nisu riješeni i postoji opravdana sumnja da će Ivanovićevo ubojstvo biti samo još jedno od misterioznih ubojstava na Balkanu koja nikada nisu ispravno objašnjena, navodi Schindler.
 
"Petnaest godina kasnije, korumpirani sistem je još na vlasti"
 
Izvor problema je u činjenici da nakon raspada Jugoslavije regija nikada nije doživjela ozbiljne pokušaje "čišćenja" komunističkog sigurnosnog aparata, odnosno lustracije, kako taj postupak nazivaju stručnjaci. Jugoslavija je imala osobito opasnu tajnu policiju koja se koristila organiziranim kriminalom za svoje prljave poslove u inozemstvu. Nakon 1991. ove tajne mreže su se dalje razvijale, a uključuju špijune, mafijaške šefove i političare. Na mnoge načine ovi tajni kadrovi postali su pravi vladari Balkana, tvrdi Schindler.
 
"Petnaest godina kasnije, ovaj korumpirani sistem je još na vlasti. Lako je zamisliti da su odigrali ulogu u ubojstvu Olivera Ivanovića", piše Schindler.
 
Moguća povezanost Kremlja s atentatom
 
Ruski utjecaj u jugoistočnoj Europi znatno je povećan u posljednjim godinama, osobito u Srbiji i Bosni, i ne skriva se potpora ruske vlade Srbima na Kosovu. Vladimir Putin obnovio je povijesne ruske veze s "pravoslavnom braćom" Srbima, i svatko tko je upoznat s tim lošim utjecajem na Balkan i cijelu Europu trebao bi biti zabrinut zbog moguće povezanosti Kremlja s atentatom na Ivanovića, tvrdi Schneider.
 
Cijela regija iščekuje vijesti o tome tko je ubio Ivanovića i zašto. Ovo je Balkan pa nitko ne očekuje brzu pravdu ili da će službene izjave biti potpuno istinite. Vjerojatno će se pojaviti teorije zavjere na svakom koraku. Najgore od svega, nada za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine umrla je zajedno s Ivanovićem. Reakcija Moskve na ovaj zločin mogla bi odrediti sudbinu regije, zaključuje Schindler. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara