Bivši čelnici ETA-e zbog zločina osuđeni na 2.354 godine zatvora

DVOJICA bivših čelnika ETA-e osuđeni su na 2.354 godine zatvora zbog pripreme i izdavanju naredbe o izvršenju napada počinjenog 1987. na zgradu civilne garde u Zaragozi, pri čemu je poginulo 11 osoba među kojima petero djece, a ozlijeđeno ih je 92, izvijestili su u utorak španjolski sudski izvori.

Bivšeg čelnika ETA-e Francisca Mujiku Garmendiju, poznatijeg pod nadimkom Pakito, u ponedjeljak je Prizivni sud proglasio krivim zbog izdavanja naredbe da se izvrši napad, što ga je počinio Francuz Henri Parot, "francuski komandos" ETA-e, te zbog nabavljanja dvaju automobila za Parota - jednog automobila-bombe i drugog kojim je Francuz pobjegao s mjesta zločina.

11. prosinca 1987. Henri Parot je, ispred zgrade civilne garde ostavio automobil bombu s velikom količinom eksploziva, pri čemu je poginulo 11 osoba, među kojima pet djevojčica u dobi od 4 do 14 godina a ozlijeđeno ih je još 92.

Drugi čelnik ETA-e Jose Maria Arregi Erostarbe, poznat pod nadimkom Fiti, a u sudskim krugovima poznat kao ETA-in stručnjak za eksploziv, proglašen je krivim zbog podučavanja Parota i ostalih pripadnika ETA-e u korištenju eksploziva.

Dvojica čelnika dobila su zajedno kaznu od 2.354 godine zatvora, dok je Parota španjolski sud 1994. osudio na 1802 godine zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara