Bivši član predsjedništva BiH i još devet osoba pomagali Karadžiću

Bivši član predsjedništva BiH i još devet osoba pomagali Karadžiću
DESETORO bosanskih Srba uključujući i bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića osumnjičeni su za pružanje potpore Radovanu Karadžiću i zbog toga će protiv njih biti poduzete kaznene mjere, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Na konferenciji za novinstvo što ju je održao zajedno sa zapovjednikom SFOR-a generalom Virgilom Packettom i američkim veleposlanikom u BiH Cliffordom Bondom, Ashdown je istaknuo kako objavljivanje popisa od deset imena predstavlja novi zajednički napor američkih vlasti i Europske unije da se onemoguće osobe koje pomažu optuženima za ratne zločine a sami ratni zločinci što prije privedu pravdi.

"Radovan Karaždić nije usamljeni hajduk nego vođa velike organizacije organiziranog kriminala", kazao je Ashdown istaknuvši kako se višegodišnje skrivanje bivšeg vođe bosanskih Srba financira iznuđivanjem, krijumčarenjem i pranjem novca.

Takve kriminalne aktivnosti, pojasnio je Ashdown, dobrim dijelom uspijevaju i stoga jer se u BiH uspješno primjenjuje mafijaški "zakon šutnje".

Šarović je prošle godine bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost člana Predsjedništva BiH zbog skandala izazvanog vojnom suradnjom Republike Srpske i Iraka. Uz njega se na popisu osoba za koje su zapadne zemlje utvrdile da čine mrežu koja skriva Karadžića nalazi i troje policijskih dužnosnika iz Republike Srpske: Veljko Borovčanin, Dragan Bašević i Ivana Sarač.

Ashdownovom odlukom Šarović će zbog svog protuzakonitog djelovanja biti smijenjen s mjesta potpredsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) dok će zaposleni u policiji morati dobiti otkaze.

Osumnjičeni za pomaganje ratnim zločincima su i ratni Karadžićev ministar policije Tomislav Kovač te Ljuban Ećim, Radomir Kojić, Predrag Kujundžić, Milovan Marijanović i Samojka Đorđa.

Neka od ovih imena godinama se spominju u medijima kao vjerni Karadžićevi suradnici no ima i onih za koje je malo tko ikada čuo.

Američki veleposlanik Bond kazao je novinarima kako su svi oni od danas na "crnoj listi" vlade SAD.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će im biti zamrznuta sva imovina u SAD, zabranjen ulazak u zemlju i svako poslovanje s njima.

Posebnom Ashdownovom odlukom Karadžićevim zaštitnicima zamrznuti su svi bankovni računi u BiH a ista preporuka upućena je zemljama Europske unije.

Još ranije američka je vlada na svoju "crnu listu" stavila 150 imena od kojih je 26 iz BiH.

"Ova kao i prethodne odluke donesene su temeljem vjerodostojnih dokaza što su ih prikupila naša ministarstva pravde i trezora", kazao je veleposlanik Bond.

Zapovjednik SFOR-a general Packett je kazao kako će vojnici pod njegovim zapovjedništvom nastaviti "agresivne operacije" čiji je cilj uništiti mrežu potpore ratnim zločincima.

On je potvrdio da je trodnevna akcija izvedena početkom siječnja na Palama bila korisna te da se svakog dana sve više "steže omča oko Karadžićeva vrata".

"Prevrnut ćemo svaki kamen u potrazi za Radovanom Karadžićem", kazao je američki general.

Veleposlanik Bond je istaknuo kako američka vlada ostaje odlučna učiniti sve da se osumnjičeni za ratne zločine pod svaku cijenu privedu pravdi.

Američke vojne snage nastavit će se korisiti za to bez obzira na to hoće li u BiH doći europski vojnici, kazao je Bond dodavši kako optuženi poput Karadžića moraju biti privedeni ove godine i prestati biti zaprekom daljem stabiliziranju stanja u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara