Bivši glasnogovornik MVP-a Trkanjec oslobođen optužbi za zlouporabu položaja

BIVŠI savjetnik i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Željko Trkanjec nepravomoćno je danas oslobođen optužbe da je zlouporabom položaja i ovlasti oštetio Ministarstvo za oko 143 tisuće kuna.

Zagrebački Županijski sud presudio je da Trkanjec nije kao diplomatski savjetnik u MVP-u, a potom i savjetnik ministra, od 1997. do 2000., u namjeri da se okoristi zadržavao novac od predujmova za službena putovanja te koristio službenu kreditnu karticu u privatne svrhe. Trkanjec je oslobođen i optužbe da nije opravdao sve putne troškove nastale organizacijom press centra za posjeta Pape Ivana Pavla II Hrvatskoj 1998.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivana Turudića prihvatilo je Trkanjčevu obranu da je sve troškove napravio u svrhu obavljanja svoje tadašnje dužnosti te da nije imao namjeru pribaviti nezakonitu imovinsku korist kao što je tvrdilo tužiteljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je ustvrdio da dug prema MVP-u postoji, no da je riječ o dužničko-vjerovničkom odnosu koji je priznao i sam MVP pokretanjem građanske parnice na zagrebačkom Općinskom sudu protiv Trkanjca.

Sud je u obzir uzeo i da je Trkanjec prije početka suđenja kontaktirao MVP radi dogovora oko vraćanja duga.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara