Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili uhićen u Kijevu

Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili uhićen u Kijevu

Foto: Hina

BIVŠI gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u međuvremenu postao oporbena ličnost u Ukrajini, uhićen je u petak, nekoliko dana nakon što je prvi pokušaj uhićenja završio njegovim oslobađanjem uz pomoć pristaša.

Uhićenje je u petak navečer na svom Facebook profilu potvrdio i ukrajinski državni tužitelj Juri Lutsenko.

Specijalne postrojbe uhitile su 49-godišnjeg političara u središtu ukrajinskog glavnog grada i odvele ga u pritvor, napisao je Lutsenko.

Sakašvilijevi suradnici također su potvrdili da je došlo do uhićenja.

Prema medijskim izvješćima, za Sakašvilijem je bio izdan nalog za uhićenjem, a njegovi pristaše u utorak su spriječili pokušaj uhićenja tako što su ga uspjeli izvući vani iz policijskog kombija. Nakon toga on je otišao pred predsjedničku palaču tražiti ostavku predsjednika Petra Porošenka. 

Tužiteljstvo među ostalim Sakašvilija optužuje da je pomagao kriminalnu organizaciju. Navodi se i da je primio novac od bivšeg, svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, koji trenutno živi u egzilu u Rusiji, kako bi organizirao državni udar.  Utvrdi li se Sakašviliju krivnja, mogao bi dobiti do pet godina zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov nekadašnji saveznik, ukrajinski predsjednik Porošenko pomogao je Sakašviliju da 2015. dođe u Ukrajinu i postane čelnik regije Odesa na Crnom moru. Nakon godinu i pol Sakašvili je dao ostavku na tu dužnost optužujući Porošenka za ukorijenjenu korupciju i tražeći njegovu ostavku.

Dok je Sakašvili prije nekoliko mjeseci bio izvan zemlje, Porošenko mu je uskratio ukrajinsko državljanstvo. Sakašvili je u rujnu ilegalno došao u Ukrajinu, prešavši granicu iz Poljske tijekom masovnog sukoba njegovih pristaša i ukrajinskih vlasti.

Odmah nakon uhićenja na Sakašvilijevu Facebook profilu osvanuo je poziv na prosvjedno okupljanje.

Iako uživa snažnu potporu među svojim pristašama, Sakašvili u Ukrajini dobiva prilično malu potporu. Samo 1,7 posto birača podupire njegovu stranku Pokret novih snaga, pokazalo je ispitivanje koje je u listopadu proveo Centar Razumkov iz Kijeva.

Njegovi pristaše smatraju ga neustrašivim borcem protiv korupcije, dok kritičari smatraju da iza njegove retorike stoji malo stvarnog sadržaja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara