Bivši kralj vratio se u Kabul nakon nagađanja o njegovoj smrti

BIVŠI afganistanski kralj, 88-godišnji Zahir Shah, za kojega se nagađalo da je umro u srpnju, vratio se u subotu u Kabul iz Francuske, gdje se oporavljao nakon loma noge.

Njega je u zračnoj luci uz državničke počasti dočekao predsjednik Hamid Karzai. Vremešni kralj pažljivo je uz pomoć pratnje izašao iz zrakoplova "Ariana Afgan Airlines"-a i obavio smotru počasne straže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši monarh vratio se prvi put u Afganistan prošle godine nakon gotovo 30 godina egzila. Nakon pada i loma noge u lipnju, oporavljao se u jednoj francuskoj privatnoj klinici.

Kralj, kojega smatraju simbolom jedinstva podijeljene zemlje, prozvan je "Ocem nacije" nakon povratka iz egzila, a neki su afganistanski mediji od njega zatražili da preuzme vodeću ulogu u zemlji nakon općih izbora najavljenih za iduću godinu.

Zahir Shah vladao je Afganistanom 40 godina, sve dok ga državnim udarom 1973. nije svrgnuo njegov rođak. U toj zemlji uslijedila su tri desetljeća ustanka, sovjetske okupacije, građanskog rata i vladavine islamističkih fundamentalista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara