Bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije postaje Mesićev vanjskopolitički savjetnik

UNUTAR prijelaznog roka u kojem "novi - stari" predsjednik Republike formira savjetničke timove, došlo je do određenih izmjena i u vanjskopolitičkom timu. Jedna od zanimljivijih izmjena je i imenovanje bivšeg ministra vanjskih poslova bivše Jugoslavije, Budimira Lončara, članom tima vanjskopolitičkog savjetnika Tomislava Jakića.

Lončar, koji je već pomagao Mesiću u pojedinim vanjskopolitičkim kampanjama, a i predsjednikov je dugogodišnji prijatelj i suradnik, nije dosad formalno imenovan članom vanjskopolitičkog tima zbog mogućih negativnih konotacija koje bi njegovo imenovanje moglo donijeti Mesiću.

Čini se da je Mesićeva inicijativa jačanja veza Hrvatske s tranzicijskim i nesvrstanim zemljama, koja se posebno mogla naslutiti u drugoj polovici njegova mandata, rezultirala ovim imenovanjem, koje je zanimljivo i zbog činjenice da bi se na Pantovčak trebao vratiti Tomislav Jakić.

Jakić je razriješen dužnosti predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku krajem srpnja 2003. godine na osobni zahtjev, a njegovo mjesto zauzeo je dotadašnji pomoćnika savjetnika za unutarnju politiku, Ivica Maštruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Jakićevo imenovanje ne podržavaju SAD. Kako prenosi Jutarnji list, američki veleposlanik Ralph Franck izrazio je u razgovorima s liderima nekih oporbenih stranaka, nezadovoljstvo Jakićevim povratkom u Mesićev vanjskopolitički tim.

Maštruko bi pak, prema nepotvrđenim informacijama, trebao otići u Budimpeštu gdje će vjerojatno preuzeti diplomatsku misiju.

Osim Maštruka, iz Ureda predsjednika mogli bi na druge dužnosti otići nutarnje-politički savjetnik Igor Dekanić, savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić, savjetnik za  društvena i humanitarna pitanja Siniša Jagodić, savjetnik za nacionalnu sigurnost Imra Agotić i vojni savjetnik Petar Stipetić.

Vlatko Cvrtila, koji je krajem prošle godine podnio ostavku s mjesta predsjednika Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, zbog POA-ine afere Puljiz, mogao bi postati Mesićevim savjetnikom za obranu, a dr. Siniša Tatalović savjetnikom za određena pitanja unutarnje politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara