Bivši papa oštro kritizirao njemačkog kardinala

Bivši papa oštro kritizirao njemačkog kardinala
Foto: EPA

BIVŠI papa Benedikt XVI. oštro je kritizirao jednog njemačkog kardinala koji mu je zamjerio što je podnio ostavku, otkriva njegova privatna korespondencija koju je danas objavio njemački tabloid Bild.

"Mogu jako dobro razumjeti duboko ukorijenjenu bol koju je kraj mojeg papinstva nanio Vama i mnogim drugima", napisao je Benedikt XVI. jednom njemačkom kardinalu, navodi list.

"Ali za neke ljude, a čini mi se i za vas, bol se pretvorila u ljutnju koja se više ne odnosi na moju ostavku nego sve više zahvaća i moju osobu i cijelo moje papinstvo", dodao je bivši papa.

Vjeruje se da je riječ o kardinalu koji kritizira sadašnjeg papu

Bild nije imenovao njemačkog kardinala o kojem je riječ, ali vjeruje se da je to Walter Brandmüller, otvoreni konzervativni kritičar Benediktova nasljednika, pape Franje.

Brandmüller je jedan od četvorice kardinala koji su 2016. otvoreno kritizirali Franjinu odluku da ublaži pravila o zabrani primanja Svete pričesti za osobe koje su se razvele i ponovno vjenčale.

"Samo papinstvo sada se devalorizira i utapa u tuzi zbog situacije u kojoj se Crkva trenutačno nalazi", dodao je Benedikt, ne navodeći na kakvu točno "situaciju" misli.

Benedikt XVI. je kultna ličnost među konzervativnim kritičarima pape Franje, ali on sam ga nikad nije kritizirao.

Papa Franjo suočen je trenutačno s velikom krizom zbog spolnog zlostavljanja u Crkvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara