Bivši povjerenik s računa Sindikata učitelja podigao 20.026 kuna: "Šetnje do FINA-e naplatio je 17.000 kuna"

Bivši povjerenik s računa Sindikata učitelja podigao 20.026 kuna: "Šetnje do FINA-e naplatio je 17.000 kuna"

Foto: FAH

SINDIKAT hrvatskih učitelja ovih dana potresa afera. Nakon što je podružnica sindikata u Dubrovniku preko medija zatražila ostavku predsjednice SHU Sanje Šprem, Index je doznao što stoji iza cijele priče u kojoj se podigla i jedna kaznena prijava.

Naime, sve je krenulo prije par dana kad je Frano Cebalo, član Skupštine SHU uputio u ime Povjereništva SHU-a Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno pismo predsjednici sindikata Sanji Šprem u kojem traži njezinu neopozivu ostavku.

Cebalo u pismu optužuje Šprem za samovolju i zadovoljavanje vlastitih materijalnih interesa, kršenje Statuta i ostalih pravnih akata SHU-a, kao i Zakona o radu, te izbjegavanje odgovornosti za neuspjeli štrajk prosvjetara u rujnu prošle godine.

Sanja Šprem u razgovoru za Index detaljno je objasnila što stoji iza zahtjeva za njenom ostavkom.

"Smijenili smo povjerenika koji je potom digao novac s računa sindikata"

"Kao prvo moram reći da je od 77 članova Skupštine SHU, samo njih 18 tražilo moj opoziv, no to nije niti ušlo u dnevni red jer nije bilo dovoljno glasova da se o tome raspravlja.

S druge strane ovo je samo skretanje pozornosti s vlastite sramote iz Dubrovačko-neretvanske županije", rekla je Sanja Šprem.

Pritom je izjavila kako je nedavno zbog izmjene Statuta SHU prema kojem po novom članovi SHU mogu biti samo učitelji iz osnovnih škola, a ne više srednjih, došlo do promjene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, županijski povjerenik SHU-a iz te županije bio je Antun Vidak, inače zaposlenik srednje glazbene škole u Dubrovniku, koji je zbog izmjena Statuta smijenjen s te funkcije.

"Mi smo mu 14. prosinca poslali obavijest da više ne može obnašati tu funkciju, a on je samo dan kasnije 15. prosinca s računa sindikata podignuo 20.026 kuna. Prateći njegove promete konstantno je dizao novce s računa sindikata.

Iako radi u Dubrovniku on bi i odlaske do FINA-e do koje je odšetao, naplatio u godini dana 17.000 kuna bruto. SHU je podigao kaznenu prijavu protiv njega jer je neovlašteno podigao sredstava županijskog povjereništva sindikata, onih 20.026 kuna, a više nije u sindikatu.

Zatim je otvorio privatan račun i od sindikalnih povjerenika po školama u toj županiji tražio da na taj račun uplaćuju sredstva. Taj postupak je prijavljen", rekla je Šprem.

Na pitanje gdje je sad tih 20.026 kuna, rekla je kako on tvrdi da se novac nalazi kod Frane Cebala, koji je još uvijek član skupštine iz Dubrovačko-neretvanske županije.

"U panici smo digli novac"

"Vidak kaže kako je Cebalo blagajnik u njihovoj županiji, no mi u sustavu Sindikata ne poznajemo ovlaštenog blagajnika niti tu osobu nemamo po županijama. Za novce u županijama odgovaraju sindikalni i županijski povjerenici", zaključila je Šprem, dodajući kako trenutno Dubrovačka županija nema službenog županijskog povjerenika.

Potom smo kontaktirali Franu Cebala koji je potvrdio da novac doista je kod njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naš novac, naše županije i SHU dobro zna da je to naš novac. Oni su nama htjeli blokirati račun, a mi smo u panici digli novac i on je tu na raspolaganju", rekao je Cebalo za Index. Dodao je kako oni u županiji i dalje svojim povjerenikom smatraju Antuna Vidaka iako je smijenjen.

Na upit zašto ne poštuju izmjene statuta po kojem učitelji u srednjim školama više ne mogu biti u sindikatu, rekao je kako Vidak predaje u srednjoj glazbenoj školi, ali da se u istoj školi obrazuju i mlađe generacije, a ne samo srednjoškolci.

S druge strane Antun Vidak u razgovoru za Index brani svoje postupke. Istaknuo je kako je poput svih povjereništva i županijsko povjereništvo Dubrovačko-neretvanske županije u potpunosti samostalno u raspolaganju i trošenju svojih sredstava.

Vidak: Putni troškovi su nastali radi akcija po cijeloj županiji

"Naravno ako je to trošenje sukladno svrsi i ciljevima sindikalnog djelovanja, te u potpunosti transparentno i pokriveno odlukama ovog tijela. Time je tvrdnja Sanje Šprem još apsurdnija, jer je navedenim novčanim sredstvima isključivo ovlašteno raspolagati ovo Županijsko povjereništvo. Sva dokumentacija vezana uz naše financijsko poslovanje dostupna je na uvid, a ono je pokriveno našim odlukama, financijskim izvješćima, zapisnicima kao i izvješćima našeg Nadzornog odbora.
Isto tako sva originalna dokumentacije je tijekom protekle godine uredno i na vrijeme dostavljana u Središnjicu SHU-a na adresi Trg Maršala Tita 4/2a u Zagrebu i to najkasnije do petog u mjesecu za protekli mjesec, te nikada nismo dobili bilo kakav službeni prigovor na naše financijsko poslovanjem od strane nadležne računovodstvene službe Sindikata, a još manje od voditeljice računovodstva Sindikata gdje Mirjane Širanović", kazao je Vidak.

Objasnio je kako su njegovi putni troškovi nastali povodom sindikalnih akcija od strane Središnjice i njenih tijela.

"Riječ je o prikupljanju potpisnih lista prilikom akcije Referenduma za referendum i sl., i to duž cjelokupne Dubrovačko neretvanske županije, dakle od Konavala, Župe dubrovačke, preko Pelješca, pa sve do doline Neretve, Mekovića i Ploča, te nazad. Potom, putni troškovi nastali povodom odluke ovog Županijskog povjereništva iz 2005. godine, donesene od strane mojih prethodnika, dakle puno ranije nego li sam i sam postao Županijski povjerenik.

Dakle, uslijed nemogućnosti angažiranja knjigovodstvenog servisa za potrebe Dubrovačko neretvanske županije ( nemogućnost sklapanja Ugovora o djelu ) kao i nedostatka sindikalne infrastrukture, područnih ureda sindikata, za razliku od recimo Splitsko-dalmatinske županije, Primorsko-goranske , Osječko-baranjske i sl., a koje imaju svoje područne urede kao i voditelje ureda u njima, donesena je Odluka kojom se županijskom povjereniku Dubrovačko – neretvanske županije. odobrava iznos od max 600,00 kn mjesečno na ime putnih troškova namijenjenih za potrebe obavljanja tekućih i financijskih poslova kao i financijskih transakcija na FINI, a koja je od sjedišta ovog Županijskog povjereništva, a koje se nalazi u Općini Konavle udaljena preko 30 km u jednom pravcu. Napominjem da je pri tom svaki od navedenih putnih naloga pokriven financijskom transakcijom na FINI", objasnio je Vidak.

Dubrovačko-neretvanska županija odbila davati članarinu središnjici

Dodao je i kako su u navedenim putnim troškovima sadržani i putni troškovi nastali povodom održavanja sjednica ovog Županijskog povjereništva, a koje se "radi teritorijalnog ustroja Dubrovačko neretvanske županije kaže, održavaju u mjestu Putnikovići ili Ponikvama, na poluotoku Pelješcu koje je oko 100 km udaljeno od njenog sjedišta u Konavlima, a sve kako bi i oni sindikalni povjerenici iz udaljenijih područja, recimo otoka Korčule, ili pak iz Metkovića i Ploča, mogli nazočiti istim".

"Što se tiče sredstava ovog Županijskog povjereništva podignutih s žiro računa ovog Županijskog povjereništva dana 15. prosinca 2015. g. u iznosu od 20.026,00 kn , ona su uredno pohranjena u Blagajni ovog Županijskog povjereništva, u skladu s Odlukom ovog Županijskog povjereništva.

Sve ostalo, samo su pokušaji grube manipulacije, te diskreditacije ovog Županijskog povjereništva, od strane Sanje Šprem, predsjednice SHU-a, a što je nažalost postala česta praksa u SHU-a i to iz razloga što joj je cjelokupna Dubrovačko-neretvanska županija otkazala poslušnost. Dalje, da je "njena istina" vrlo upitna najbolje govori podatak da su nas u našim odlukama podržala još dva županijska povjereništva i to Županijsko pov. Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Posebno smo ponosni na činjenicu da smo upravo danas uspješno otpočeli proces obustave sindikalne članarine prema Središnjici SHU-a u Zagrebu na cjelokupnom području naše Županije. Pitamo se tko će biti sljedeći", zaključio je Vidak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara