Bivši ruski policajac osuđen zbog masakra u moskovskom supermarketu

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikimedia

BIVŠI ruski policajac, koji je u travnju prošle godine mirno ušetao u jedan moskovski supermarket i počeo nasumce pucati po kupcima, ubivši pritom dvije i teško ranivši sedam osoba, osuđen je danas na doživotni zatvor, prenio je britanski BBC.

Denis Jevsjukov je osuđen za dva ubojstva i 22 pokušaja ubojstva, unatoč pokušajima njegove odvjetnice Tatjane Bushujeve da umanji njegovu odgovornost za počinjeno djelo, odnosno apelom sudu da se njegova sumanuta pucnjava po supermarketu okarakterizira kao akt huliganizma. No sud se priklonio zahtjevu tužitelja i Jevsjukova poslao doživotno iza rešetaka.

Nakon masakra krenule čistke u redovima ruske policije

Masakr u supermarketu, koji je do posljednjeg detalja snimljen nadzornim kamerama u trgovini, izazvao je masovne smjene u ruskim policijskim, ali i ministarskim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odmah nakon masakra sa dužnosti je smijenjen zapovjednik moskovske policije, a nekoliko viših dužnosnika je suspendirano.

Samo suđenje Jevsjukovu mediji su proglasili kritičnim testom odlučnosti ruske vlade da stane na kraj raširenom policijskom nasilju u toj zemlji, a ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev u četvrtak je najavio oštre mjere "čišćenja“ ministarstva unutarnjih poslova i reformu policijskih snaga.

Medvjedev je odmah smijenio dvojicu zamjenika ministra unutarnjih poslova i 16 visokih policijskih zapovjednika, a ministru je naredio da osoblje svojega ministarstva sreže na pola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara