Bivši savjetnik tvrdi da Bush nije ozbiljno shvatio Al-Qaidu

BIVŠI koordinator Bijele kuće za borbu protiv terorizma ustvrdio je u svojim memoarima kako se predsjednik George W. Bush nije obazirao na upozorenja na mogući napad al-Qaide te da mu je zapovijedio da otkrije povezanost između napada 11. rujna 2001. i iračkog režima.

U svojoj knjizi "Protiv svih neprijatelja", koja stiže u američke knjižare u ponedjeljak, stručnjak za borbu protiv terorizma Richard Clark je napisao kako je Bush "propustio djelovati prije 11. rujna protiv prijetnje koju predstavlja al-Qaida unatoč opetovanim upozorenjima i potom poduzeo očigledne, premda nedovoljne, korake nakon napada".

Clarke je u razgovoru za CBS, emitiranom u nedjelju navečer, kazao da je odmah nakon napada 11. rujna Bush zahtijevao da se dozna stoji li Irak iza napada. Kada mu je Clarke kazao da obavještajne službe nisu utvrdile povezanost, Bush je i opet tražio da se istraže veze Saddama Husseina i napada, rekao je bivši koordinator.

Clarke je u knjizi ustvrdio da je usmjeravanje na Saddama Husseina "dovelo do nepotrebnog i skupog rata u Iraku koji je ojačao fundamentaliste, radikalni islamski teroristički pokret diljem svijeta."

Clarkovove optužbe dolaze usred predizborne kampanje u kojoj Bush sebe predstavlja kao snažnog ratnog predsjednika oslanjajući se na borbu protiv terorizma kao svoj najjači argument za ponovni izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Niječući Clarkove navode Bijela kuća je kazala kako je između ožujka i rujna 2001. radila na strategiji napada na al-Qaidu, koja je bila dovršena i spremna za Bushovo odobrenje samo tjedan pred samoubilačke napade na SAD.

Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost zanijekala je Clarkove optužbe u ponedjeljak u kolumni u Washington Postu. Na Clarkove navode kako izgleda da nije ni čula za al-Qaidu dok nije bila upozorena početkom 2001. ona je uzvratila da su Bush i ona osobno pratili sve prijetnje nacionalnoj sigurnosti prije 11. rujna pa i terorističke. Ona je ustvrdila da je Bushova administracija odmah počela stvarati novu strategiju za cjelovito uklanjanje al-Qaide, a ne samo povremene odmazde.

Clarke, koji je iz Bijele kuće otišao u mirovinu prošle godine, tvrdi kako je odmah nakon Bushove inauguracije tražio sastanak s dužnosnicima vlade kako bi razgovarao o prijetnji koju predstavlja al-Qaida, ali da je do njega došlo tek nakon tri mjeseca. Na tom susretu zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz je, navodi on, umanjivao opasnost koju predstavlja al-Qaida i rekao da irački terorizam predstavlja u najmanju ruku jednaku opasnost za SAD.

Prema Clarkovoj knjizi odmah nakon napada 11. rujna ministar obrane Donald Rumsfeld je tražio da se bombardira Irak unatoč upozorenjima da prijetnja dolazi iz Afganistana. Clarke tvrdi da su Rumsfeld i Wolfowitz nastojali iskoristiti nacionalnu tragediju kako bi progurali svoj program za Irak.

U ovom osjetljivom izbornom pitanju u Bushovu obranu govorili su osim Bijele kuće i Bushovi politički kritičari, demokrati. Senator Joseph Lieberman je kazao kako ne vjeruje da je Bush bio više usredotočen na Irak nego na al-Qaidu nakon napada, a senator Joseph Biden je kazao kako se ne može Busha okriviti za širenje terorizma.

Demokratski kandidat za predsjednika John Kerry želi pročitati knjigu prije nego se oglasi, a Bijela kuća već optužuje Clarka za političku motiviranost napada navodeći kako je Kerryjev savjetnik za nacionalnu sigurnost blizak s Clarkeom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara