Bivši šef Borisa Johnsona: On je potpuno nesposoban da bude premijer

Bivši šef Borisa Johnsona: On je potpuno nesposoban da bude premijer
Foto: EPA

ČLANOVI britanske Konzervativne stranke se šale na račun britanskog naroda. Novi premijer Boris Johnson se ne brine za ništa drugo osim za vlastitu slavu i zadovoljstva, javlja The Guardian.  
  
Bivši šef Johnsona o svom nekadašnjem zaposleniku

Max Hastings bivši je urednik Daily Telegrapha i London Evening Standarda i otkrio je javnosti kako je izgledala suradnja s Borisom Johnsonom koji je svojevremeno bio zaposlen kao novinar. Hastings poznaje Johnsona od 1980-ih kada je kao urednik Daily Telegrapha bio Johnsonu šef, a ovaj je tada radio kao njihov dopisnik u Bruxellesu.

Konzervativci, smatra Hastings, rade eksperiment u vladi dovodeći poznate osobe, kao što se trenutačno događa i u Ukrajini i SAD-u. Hastings vjeruje da je Johnson nepredvidiv jer on vjerojatno o svojim zadacima i ulozi premijera i ne razmišlja. Ipak, tvrdi da je gotovo siguran, zahvaljujući dugom poznanstvu s Johnsonom, da će u njegovu mandatu premijera pokazati da ne poštuje pravila, red i stabilnost.   

"Njegov je ozbiljan nedostatak kukavičluk"

Hastings navodi da Johnson ima svoje obožavatelje koji vjeruju da će on na novom položaju pokazati mudrost i odgovornost, iako je to malo vjerojatno. Dostojanstvo je, smatra Hastings, važno u javnoj službi, no Johnsonu ono nedostaje. "Njegov je ozbiljan nedostatak kukavičluk koji se odražava u spremnosti da bilo kome kaže ono što on želi čuti, bez obzira na to što će sat vremena kasnije reći nešto potpuno suprotno", navodi ovaj bivši Johnsonov šef. 

Hastings smatra da Johnsonu nedostaje karakter. "Nedavno sam radijskoj publici rekao da on sebe vidio kao Winstona Churchilla, dok je u stvarnosti bliži Alanu Partridgeu (komičaru)." Churchill je, kaže Hastings, bio ozbiljan političar koji je znao da se sva teška pitanja trebaju rješavati sa saveznicima i partnerima. Churchill, iako je prema mišljenju ovog Johnsonova bivšeg šefa, bio opsjednut sobom, tešku narav ublažavao je ogromnom sućuti prema čovječanstvu, barem onom bjelačkom, koju je Johnson ograničio na sebe.

Johnson "nasilnik sklon prijetnjama" 

Hastings iz iskustva zna da je on nasilnik sklon prijetnjama. Christopher Bland u vrijeme dok je bio predsjednik BBC-a, ispričao je Hastingsu da ga je Johnson napao zbog članka o jednoj njegovoj ljubavnoj aferi. Johnson mu je prijetio da će zbog toga imati teške posljedice.

"Johnson ne bi priznao istinu o svom privatnom ili političkom životu", kaže Hastings. Hastings je jednoj knjizi prije nekoliko dana naišao na citat koji je napisao biskup Berkeley sredinom 18. stoljeća, a u kojem stoji: "Nemoguće je da čovjek koji je neiskren prema svojim prijateljima i susjedima bude iskren prema javnosti." 

Predviđanja: debakl za debaklom 

Nadodaje i da ljudi koji misle da je on dobra osoba su samo oni koji ga ne poznaju. Hastings vjeruje da je Johnsonu u izborima ozbiljan protivnik bio netko drugi osim čelnika laburista Jeremyja Corbyna, ne bi imao izgleda da ih dobije.

Njegova uloga premijera mogla bi potrajati tri ili četiri godine, tvrdi Hastings, i dešavat će se debakl za debaklom, a Brexit će možda biti i najmanji neuspjeh. Smatra da će Johnson požaliti što je dobio mandat premijera jer će se otkriti da je potpuno nesposoban za to mjesto. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara