Bivši šef FBI-a: S ministarstvom pravosuđa razgovarali smo o Trumpovoj smjeni

Bivši šef FBI-a: S ministarstvom pravosuđa razgovarali smo o Trumpovoj smjeni
Foto: EPA

BIVŠI privremeni šef FBI-a Andrew McCabe otkrio je u razgovoru s novinarom CBS-a da su se nakon što je Donald Trump smijenio njegovog prethodnika, bojali za rusku istragu i da se razgovaralo o smjeni predsjednika.

Andrew McCabe je preuzeo vodstvo FBI-a nakon što je 9. svibnja 2017. smijenjen njegov šef James Comey.

"Sutradan sam sreo ekipu koja je istraživala ruski predmet", povjerio je McCabe kanalu CBS o istrazi o mogućem dosluhu Moskve i Trumpove ekipe za kampanju 2016.

"Bio sam zabrinut, htio sam učvrstiti rusku istragu tako da je ne bi mogli izbrisati ni zatvoriti ako mene premjeste ili otpuste", dodao je McCabe koji je otpušten iz FBI-a u ožujku 2018.

Potvrdio da se razgovaralo o smjeni predsjednika Trumpa

Novinaru Scottu Pelleyu koji je s njim razgovarao, McCabe je potvrdio da su dužnosnici ministarstva pravosuđa i FBI razmatrali mogućnost da se pozovu na 25. amandman Ustava kako bi smijenili Donalda Trumpa.

Prema tom amandmanu, vlada može izjaviti da predsjednik nije sposoban obnašati funkcije pa ga zamjenjuje potpredsjednik. Nekoliko medija je prenijelo da su se u ministarstvu pravosuđa o tome vodili razgovori u proljeće 2017., ali to nije nikada bilo potvrđeno.

Pelley prenosi da je McCabe izjavio u razgovoru da su brojali koliko bi članova vlade podržalo tu akciju.

Tijekom tih sastanaka razmišljalo se opremiti drugog čovjeka ministarstva pravosuđa Roda Rosensteina za snimanje predsjednikovih razgovora.

Predsjednik Trump je na te izjave kratko reagirao na Twitteru. "Osramoćeni privremeni šef FBI-a Andrew McCabe se predstavlja kao siroti mali anđeo, a imao je veliku ulogu u ruskoj obmani."

McCabeov intervju za CBS je prvi razgovor s novinarima nakon što je otpušten.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara