Bivši slovenski ministar: Arbitraža je promašaj desetljeća, a za to je odgovoran Erjavec

Bivši slovenski ministar: Arbitraža je promašaj desetljeća, a za to je odgovoran Erjavec

Foto: FAH

VODEĆA slovenska oporbena stranka bivšeg premijera Janeza Janše je predstavila svoj predizborni program u području vanjske politike i pritom snažno kritizirala vladu i kreatora slovenske vanjske politike, ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca.

Slovenska vanjska politika već niz godina gubi na težini, kazao je bivši ministar obrazovanja Milan Zver, a danas zastupnik u Europskom parlamentu predstavljajući predizborni program svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Arbitraža je greška

Za najveću  "stratešku pogrešku" u proteklom desetljeću Zver smatra arbitražni sporazum s Hrvatskom. Temeljem te arbitraže Ljubljana nije dobila što je očekivala, ali se uplela u arbitražni spor s Hrvatskom, rekao je na konferenciji za novinare.

"Odluku arbitara treba poštovati, ali to neće ići bez dijaloga s Hrvatskom, a arbitražni sporazum bio je pogreška", kazao je Zver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši ministar obrazovanja i kandidat za predsjednika prije pet godina, Zver je rekao da za greške u arbitraže odgovornim smatra ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Što se tiče graničnog prijepora Slovenija je mogla dobiti više, a dijalog s Hrvatskom treba nastaviti, rekao je.

Erjavec čvrsto

Zver, koji vodi vanjskopolitičko vijeće SDS-a, kazao je također da je pogreška slovenske politike bila i prevelika "proruska" orijentacija te koncentriranje svih političkih snaga na zapadni Balkan. Umjesto toga službena Ljubljana trebala je bolje raditi u  Europskoj uniji i u NATO-u, smatra Zver.

Šef diplomacije Erjavec rekao je ranije u ponedjeljak da je dijalog s Hrvatskom o graničnom prijeporu pogreška premijera Mire Cerara.

"S dijalogom kod Hrvata nećemo ništa postići,  s njima treba nastaviti provoditi čvrstu i odlučnu politiku", kazao jer Karl Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA nakon sjednice glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika koja je raspravljala o predizbornim aktivnostima i podržala kandidaturu Boruta Pahora za drugi predsjednički mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara