Bivši SS-ovac iz Auschwitza uložio žalbu, dobio je 4 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu 300.000 ljudi

Bivši SS-ovac iz Auschwitza uložio žalbu, dobio je 4 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu 300.000 ljudi

Foto: Hina

OSKAR Groening, bivši računovođa Auschwitza koji danas ima 96 godina, uložio je molbu za pomilovanje njemačkim vlastima u posljednjem pokušaju da izbjegne zatvor, objavilo je njemačko pravosuđe.

"Primili smo molbu za pomilovanje", rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Donje Saske Christian Lauensterin.

Bivši SS-ovac bi trebao dobiti odgovor na svoju molbu sljedećih dana, precizirala je na regionalnom državnom kanalu NDR Wiebke Bethke, glasnogovornica tužiteljstva Lueneburga, na sjeveru zemlje.

Regionalno ministarstvo pravosuđa navodi da razmatranje njegove molbe ne odgađa izdržavanje zatvorske kazne, koja može nastupiti svakog časa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Groening je 2015. osuđen na četiri godine strogog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu najmanje 300.000 osoba i on je iscrpio sva pravosudna sredstva kako bi izbjegao zatvor.

Krajem prosinca je njemački Ustavni sud odbacio argumente Groeningovih odvjetnika da će pritvor u njegovim godinama kršiti njegovo pravo na život.

Tijekom procesa je optuženi priznao svoju moralnu pogrešku i više puta se ispričao. Njegovi branitelji su predložili oslobađajuću presudu i istaknuli da nije konkretno sudjelovao u holokaustu.

Presuda Groeningu je jedan od zakašnjelih procesa vođenih nacizmu i osobama niže zapovjedne važnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara