Bivši Todorićev otok ide u zakup Mađarima na 30 godina, ukupno će platiti 184 milijuna kuna

Bivši Todorićev otok ide u zakup Mađarima na 30 godina, ukupno će platiti 184 milijuna kuna
Foto: FAH

MINISTARSTVO državne imovine za zakup državnih nekretnina na otoku Smokvica Vela odabralo je ponudu tvrtke Zelena nekretnina d.o.o., kao najbolju pristiglu na javni poziv, a procjenjuju da bi uskoro mogao biti potpisan i ugovor za taj zakup, potvrdili su u petak iz tog ministarstva. 

"Najbolju ponudu za zakup nekretnina na otoku Smokvica pripremila je tvrtka Zelena nekretnina d.o.o., a zakup se daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 4,9 milijuna kuna bez PDV-a", rekli su iz Ministarstva državne imovine na upit Hine.

Javni poziv za zakup nekretnina na otoku Smokvica, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, trajao je od 12. svibnja do 20. lipnja, a početno se tražilo gotovo pet milijuna kuna godišnje. U pozivu je uz ostalo bilo naznačeno da se na otoku ne smije ništa više graditi, kao i da će zakupac nekretnine koristiti isključivo za vlastite potrebe i/ili za obavljanje ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Iz Ministarstva državne imovine ne iznose je li ponuda tvrtke Zelena nekretnina bila jedina ili je za zakup otoka Smokvica stiglo više ponuda. Informaciju da bi ugovor o zakupu otoka Smokvica Vela trebao biti potpisan s tvrtkom Zelena nekretnina d.o.o., iza koje stoji mađarski kapital, u petak je objavio Jutarnji list. 

Po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), a temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna. Jedini osnivač tvrtke je mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap, a osoba ovlaštena za zastupanje Csaba Miklos Severnyak, direktor tvrtke Zelena nekretnina d.o.o.

Inače, Ministarstvo državne imovine je sredinom svibnja, zajedno s natječajem za zakup otoka Smokvica, bila objavilo i prodaju Hotela Hrvatska u Baškoj Vodi, po početnoj cijeni od gotovo 44 milijuna kuna. No, kako se doznaje do zaključenja poziva odnosno do 20. lipnja nije stigla nijedna ponuda. Taj će hotel stoga ponovo u prodaju putem natječaja, najavljuju iz Ministarstva, u kojem još ne mogu precizirati kada bi se natječaj točno mogao ponoviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara