Bivši Todorićev otok ide u zakup Mađarima na 30 godina, ukupno će platiti 184 milijuna kuna

Bivši Todorićev otok ide u zakup Mađarima na 30 godina, ukupno će platiti 184 milijuna kuna
Foto: FAH

MINISTARSTVO državne imovine za zakup državnih nekretnina na otoku Smokvica Vela odabralo je ponudu tvrtke Zelena nekretnina d.o.o., kao najbolju pristiglu na javni poziv, a procjenjuju da bi uskoro mogao biti potpisan i ugovor za taj zakup, potvrdili su u petak iz tog ministarstva. 

"Najbolju ponudu za zakup nekretnina na otoku Smokvica pripremila je tvrtka Zelena nekretnina d.o.o., a zakup se daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 4,9 milijuna kuna bez PDV-a", rekli su iz Ministarstva državne imovine na upit Hine.

Javni poziv za zakup nekretnina na otoku Smokvica, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, trajao je od 12. svibnja do 20. lipnja, a početno se tražilo gotovo pet milijuna kuna godišnje. U pozivu je uz ostalo bilo naznačeno da se na otoku ne smije ništa više graditi, kao i da će zakupac nekretnine koristiti isključivo za vlastite potrebe i/ili za obavljanje ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva državne imovine ne iznose je li ponuda tvrtke Zelena nekretnina bila jedina ili je za zakup otoka Smokvica stiglo više ponuda. Informaciju da bi ugovor o zakupu otoka Smokvica Vela trebao biti potpisan s tvrtkom Zelena nekretnina d.o.o., iza koje stoji mađarski kapital, u petak je objavio Jutarnji list. 

Po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), a temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna. Jedini osnivač tvrtke je mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap, a osoba ovlaštena za zastupanje Csaba Miklos Severnyak, direktor tvrtke Zelena nekretnina d.o.o.

Inače, Ministarstvo državne imovine je sredinom svibnja, zajedno s natječajem za zakup otoka Smokvica, bila objavilo i prodaju Hotela Hrvatska u Baškoj Vodi, po početnoj cijeni od gotovo 44 milijuna kuna. No, kako se doznaje do zaključenja poziva odnosno do 20. lipnja nije stigla nijedna ponuda. Taj će hotel stoga ponovo u prodaju putem natječaja, najavljuju iz Ministarstva, u kojem još ne mogu precizirati kada bi se natječaj točno mogao ponoviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara