Bivši turski premijer vraća se u politiku, osnovao je svoju stranku

Bivši turski premijer vraća se u politiku, osnovao je svoju stranku
Foto: EPA

BIVŠI turski premijer, nekoć bliski Erdoganov saveznik Ahmet Davutoglu, objavio je kako osniva stranku, tri mjeseca nakon što je odstupio iz sve podjeljenije vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Nova se stranka zove Gelecek Partisi (Stranka budućnosti), rekao je Davutoglu danas u Ankari.

"Danas osnivamo stranku uz riječi: 'Budućnost pripada našem narodu, budućnost pripada Turskoj'", rekao je.

Davutoglu je bio dugogodišnji saveznik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te je njegova ostavka u rujnu bila udarac za predsjednika i AKP.

Pobunu unutar AKP-a potaknuli su gubici na turskim lokalnim izborima u ožujku, pogotovo u ekonomskim središtima i urbanim sredinama.

Sam je otišao iz prošle stranke

Davutoglu je u travnju okrivio AKP-ov savez s ultranacionalistima za loše rezultate na izborima, što je bila jedna od rijetkih i oštrih kritika unutar AKP-a.

Kada je stranka pozvala na izbacivanje Davutoglua, on ju je sam napustio u rujnu.

Davutoglu je rekao na novinskoj konferenciji da preuzima "povijesnu odgovornost" za izgradnju "novog političkog pokreta i kretanje novim putem".

Nemoguće je služiti unutar AKP-ove administracije koja označava svaku unutarstranačku kritiku kao "izdaju", rekao je Davutoglu.

Do kraja godine će svoju stranku osnovati i Ali Babacan, član osnivač AKP-a koji je napustio stranku u srpnju, navevši kao razlog vrijednosne razlike.

Davutoglu je bio ministar vanjskih poslova od 2009. do 2014. te premijer i vođa AKP-a od 2014. do 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara