Bivši UN-ov inspektor optužio sad za "dvostruke standarde"

BIVŠI inspektor UN-a za naoružanje Richard Butler izjavio je u utorak da Sjedinjene Države primjenjuju ´šokantane dvostruke standarde´ prijeteći jednostranom akcijom protiv Iraka, a ne i protiv drugih vlasnika oružja za masovno uništenje.

Butler, bivši australski diplomat koji je vodio UN-ove timove u Iraku do njihova odlaska iz te zemlje 1998., rekao je da irački predsjednik Sadam Husein bez sumnje posjeduje oružje za masovno uništenje.

On se složio s ocjenom da Sadam pokušava ´varati´ izvlačeći se pred najnovijim UN-ovim zahtjevom da se razoruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No Butler je ustvrdio da će napad Sjedinjenih Država, bez UN-ove potpore i bez međunarodnih napora na razoružanju, biti protivan međunarodnim zakonima.

´Spektakl Sjedinjenih Država, naoružanih vlastitim oružjem za masovno uništenje, djelovanje bez dopuštenja Vijeća sigurnosti da se napadne zemlja u srcu arapskog svijeta i, ako je potrebno, upotrijebi oružje za masovno uništenje kako bi se pobijedilo, nešto je što će duboko prekršiti bilo kakav pojam pravednosti na ovome svijetu. Bojim se da bi to moglo osloboditi takve snage zbog kojih ćemo dugo duboko žaliti´, upozorio je Butler.

On je ustvrdio da se i Siriju i neke druge zemlje sumnjiči zbog posjedovanja kapaciteta za kemijsko i biološko ratovanje, no da njima Sjedinjene Države ne prijete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara