Bivši zaposlenik WikiLeaksa pokreće konkurentsku stranicu

Foto: AFP

WIKILEAKS uskoro neće biti jedina zviždačka stranica na internetu – bivši glasnogovornik fondacije Daniel Domscheit-Berg rekao je u dokumentarcu za švedsku televiziju SVT da će nova stranica Openleaks također funkcionirati kao mjesto za anonimne prijave nepravilnosti.

"Openleaks je tehnološki projekt čiji je cilj biti pružatelj usluga za treće stranke koje žele biti u stanju primiti materijal od anonimnih izvora", rekao je Domscheit-Berg u razgovoru za švedsku televiziju.

Otkad je WikiLeaks prošle godine postao globalno popularan, nižu se spekulacije o stranicama koje će ga kopirati. Naravno, s najnovijim setom skandala, koji uključuju diplomatske depeše i pritvaranje osnivača Juliana Assangea zbog optužbi za silovanje, sve što je vezano za WikiLeaks je vijest.

Openleaks

Openleaks bi trebao biti pokrenut u ponedjeljak. Sjedište će mu biti u Njemačkoj, kao dio fondacije čije ime još nije otkriveno.

Domscheit-Berg, koji je tijekom svog razdoblja u WikiLeaksu često koristio pseudonim Daniel Schmitt, rekao je u dokumentarcu, koji će biti objavljen u nedjelju, ali je ga Associated Press dobio ranije, da je dao otkaz na svoje mjesto nakon što se s Assangeom posvađao oko "nedostatka transparentnosti" pri donošenju odluka.

"Ako propovijedate transparentnost svima drugima, onda i sami morate biti transparentni. Morate ispuniti iste one standarde koje očekujete od njih, a mislim da se u WikiLeaksu više nije išlo u tom smjeru", rekao je.

Kao glavni problem naveo je objavljivanje većih serija podataka, kao što su oni iz Iraka i Afganistana. Rekao je da se u to utrošilo previše resursa, te da se o tome nije pitalo niže rangirane u hijerarhiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara