Bivši zapovjednik HVO-a oslobođen optužbe za ratne zločine u BiH

Bivši zapovjednik HVO-a oslobođen optužbe za ratne zločine u BiH
Screenshot: YouTube
 
SUD BOSNE i Hercegovine oslobodio je danas optužbe nekadašnjeg zapovjednika II. bojne Hrvatskog vijeća obrane u Mostaru Milu Puljića da je počinio zločin protiv čovječnosti za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata, što uključuje i postojanje udruženog zločinačkog pothvata.
 
Predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH Darko Samardžić rekao je kako Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije uspjelo dokazati da je Puljić, kao zapovjednik II. bojne HVO-a, sudjelovao u širokom i sustavnom napadu u okviru udruženog zločinačkog pothvata s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Tužiteljstvo dužno utvrditi dokaze
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
“Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi neosporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni vijeća, udruženi zločinački pothvat i suizvršiteljstvo po kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća”, rekao je Samardžić, a prenio BIRN, portal koji prati procesuiranje ratnih zločina.
 
Puljić je oslobođen optužbe da je dopustio podređenima da bošnjačke zatvorenike odvedu na prinudne radove na prvoj crti bojišnice te u živi štit, kao i da sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.
 
Nakon nepravomoćne presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanje, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara