Bivši zapovjednik NATO-a: Srebrenica je pala zbog nizozemskih vojnika homoseksualaca

Bivši zapovjednik NATO-a: Srebrenica je pala zbog nizozemskih vojnika homoseksualaca

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

NAKON što je umirovljeni američki general i bivši zapovjednik NATO-a John Sheehan izjavio da nizozemski pripadnici UN-ovih plavih kaciga nisu dobro odradili posao u Srebrenici zato što je među njima bilo deklariranih homoseksualaca, nizozemski ministar obrane je takve navode ocijenio "potpuno besmislenima".

General Sheehan je u četvrtak pred senatskim povjerenstvom govorio o mogućnosti da američka vojska dopusti ulazak homoseksualcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da su mu nizozemski čelnici ispričali da je homoseksualizam u redovima njihovih pripadnika UN-a pridonio masakru u Bosni. Tadašnji zapovjednik nizozemske kopnene vojske mu je priznao da je prisutnost homoseksualaca u nizozemskim mirovnim snagama bila "dio problema" zbog kojeg je došlo do pada Srebrenice. Sheehan tvrdi da se europska vojna politika od kraja Hladoga rata liberalizirala jer "više nije bilo potrebe za aktivnom borbenom spremnošću".

Nizozemski ministar obrane: To su potpune besmislice!

"Nevjerojatno je da čovjek njegova kalibra može tvrditi nešto tako besmisleno. Nizozemska, međunarodne organizacije i UN su detaljno istražili masakr u Srebrenici i ulogu UN-ovih vojnika. Nitko nije zaključio da je seksualna orijentacija vojnika igrala ikakvu ulogu", objasnio je nizozemski ministar obrane Roger van de Wetering.

Podsjećamo, Srebrenica je bila područje pod zaštitom nizozemskih pripadnika UN-ovih vojnih snaga kada je u ljetu 1995. došlo do pokolja 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara