Bivši zapovjednik Vojne policije HVO-a osuđen na 13 godina zatvora

Bivši zapovjednik Vojne policije HVO-a osuđen na 13 godina zatvora

Foto: Screenshot/YouTube

ŽALBENO vijeće Suda BiH osudilo je nekadašnjeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane Matu Baotića na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tijekom rata nad zarobljenim srpskim civilima na području Orašja u Bosanskoj Posavini.

U prvostupanjskom postupku Baotić je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, dok je u žalbenome postupku sudsko vijeće poništilo oslabljujući dio presude te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, priopćeno je iz Suda BiH.

Za dio presude u kojoj je bio oslobođen dobio je šest godina zatvora, a za osuđujući u prvostupanjskome postupku potvrđena je zatvorska kazna od 10 godina.

Suđenje pred Žalbenim vijećem obnovljeno je nakon što je prihvaćena žalba Tužiteljstva BiH.
Prema pravorijeku presude Baotić je proglašen krivim da je kao zapovjednik drugog odjela Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane silovao Mariju Tunde Benković i zaštićene svjedokinje. On je proglašen krivim i da je mučio Јovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, u općini Orašju.

Drugostupanjskom presudom Baotić je osuđen i za nanošenje teške tjelesne i psihičke boli, zlostavljanje i premlaćivanje većeg broja civila 1992. godine, a za što je prvostupanjskom presudom bio oslobođen, navodi se u priopćenju iz Suda BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara