Bivši Zuckerbergov mentor: Ova kriza mogla bi uništiti Facebook

Bivši Zuckerbergov mentor: Ova kriza mogla bi uništiti Facebook

Foto: Hina/EPA, CNN

FACEBOOK se suočava s krizom javnog povjerenja koja će ih uništiti, uvjeren je Roger McNamee, biznismen i bivši mentor Marka Zuckerberga. Kriza koja trese najveću svjetsku društvenu mrežu mogla bi poprimiti globalne razmjere, s obzirom na to da je Facebook u ponedjeljak izgubio 37 milijardi dolara.
 
McNamee kaže da je još 2016. upozorio Zuckerberga i direktoricu operativnih poslova Sheryl Sandberg o povjerenju korisnika koje je smatrao velikim problemom.
 
"Oni su taj problem tretirali kao problem s javnošću, a ne kao poslovni problem. Čak nisu ni poduzeli prvi korak, a to je priznanje da problem postoji", rekao je 61-godišnji McNamee u intervjuu za CNN.
 
"Zuckerberg se mora oglasiti i nešto poduzeti"
 
"Ako vrh Facebooka uskoro ne poduzme nešto konkretno, ljudi će početi shvaćati da više ne mogu na Facebook. To bi kompaniju moglo trajno oštetiti", smatra McNamee, koji je nedavno postao savjetnik Centra za ljudsku tehnologiju, organizacije koja radi na rješavanju tehnološke ovisnosti poboljšanjem dizajna aplikacija i usluga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
McNamee se osvrnuo i na otkriće da je britanska tvrtka Cambridge Analytica (CA), specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja i koristila ih za utjecaj na birače američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.
 
"Sve se znalo najmanje godinu dana unaprijed"
 
"Razumijem da nisu obraćali pažnju da bi njihova strategija rasta mogla imati negativne posljedice, ali o ovom se znalo najmanje godinu dana i tu nema isprike", rekao je McNamee koji je bio investitor na početku Facebooka i još uvijek posjeduje dionice u tvrtki.
 
Zuckerberg i njegov tim još se nisu oglasili o skandalu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara