Bizovac: Počeo skup građanskog pakta za jugoistočnu Europu

U ORGANIZACIJI Građanskog pakta za jugoistočnu Europu u Bizovačkim Toplicama danas je počela konferencija "Jugoistočna Europa bez viza put razmjene i suradnje", posvećena uklanjanju barijera koje vizni režimi predstavljaju suradnji na ovome području.

U uvodnim izlaganjima istaknuto je da su vizni režimi na ovom prostoru motivirani prvenstveno političkim razlozima te da je potrebno poticati različite oblike suradnje kako bi područje jugoistočne Europe postalo prostorom bez viza.

Kao pomak označeno je što građani BiH od 1. siječnja iduće godine u Hrvatsku te Srbiju i Crnu Goru (SICG) mogu ulaziti s osobnom iskaznicom, ali je upozoreno da i dalje ostaje problem kretanja između Hrvatske te SICG, jer ono što je postignuto samo je liberalizacija u ishođenju viza.

Direktorica Glavnog tajništva Građanskog pakta Hedvig Morvai-Horvat kazala je kako se inicijativom o ukidanju viznih režima u jugoistočnoj Europi željelo pokazati da države ovoga prostora, bez obzira na zbivanja u proteklom desetljeću i različite načine puta u Europu, imaju interese koje ih povezuju i mogućnosti za zajedničke aktivnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju stručne skupine Pakta za pitanja viznih režima upozorava se na problem "crnog tržišta" putovnicama i drugim dokumentima i problem ilegalnih migracija te poziva na usklađivanje nacionalnih zakona s propisima Europske unije i ustroj posebnih ustanova koje bi se bavile isključivo pitanjima integriranja zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju.

Skup se nastavlja popodne godišnjom skupštinom Građanskog pakta za jugoistočnu Europu, čiji je završetak predviđen za subotu.

Građanski pakt za jugoistočnu Europu osnovan je 2000. godine, nakon potpisivanja Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a danas okuplja 20 općina i 89 nevladinih udruga iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske te Srbije i Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara