Bjeloglavi sup pušten na slobodu u Hrvatskoj ubijen u Crnoj Gori

Bjeloglavi sup pušten na slobodu u Hrvatskoj ubijen u Crnoj Gori
Foto: Centar za posjetitelja i oporavilište za bjeloglave supove Beli

OPORAVILIŠTE za bjeloglave supove na Cresu jučer je objavilo tužnu vijest.

Naime, u objavi na Facebooku stoji kako je bjeloglavi sup Perun, koji je pušten iz Oporavilišta na slobodu prije nepuna dva mjeseca vrlo vjerojatno odstrijeljen prije par dana u Crnoj Gori.

Naime, supovi se iz Oporavilišta na slobodu puštaju s GPS odašiljačem koji centru javlja geolokacijske podatke o kretanju ptice. Prema tim podacima, sup je provodio vrijeme po kvarnerskim otocima: Cresu, Lošinju, Krku, Plavniku, Prviću, Svetom Grguru i Rabu, često posjećujući poznata gnjezdilišta supova na otočnim liticama.

Letio od Cresa do Crne Gore, a onda...

U društvu drugog supa po imenu Jadran Perun je krenuo put juga preko otoka Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu te se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori. 

Kako su objavili iz Oporavilišta u Belom, lokacija zaustavljanja supa ih je zabrinula s obzirom na to da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice.

Pronađeno perje supa i odbačena patrona lovačke sačmarice

Upravo zato Udruga BIOM, s kojom hrvatsko Oporavilište surađuje, obavijestila je kolege iz Udruge Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore kao Birdlife partnera kako bi provjerili lokaciju bjeloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji te mu je u blizini ostavljena čak i hrana kako bi smogao snage za daljnji put k jugu.

Nažalost, u sljedećem izlasku na teren sup nije više zamijećen, a i GPS odašiljač prestao je slati podatke o kretanju ptice.

Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice koja se koristi u lovu na ptice. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara