Bjelovar pozvao 49 korisnika socijalne pomoći na rad za opće dobro. Rade 4.

Bjelovar pozvao 49 korisnika socijalne pomoći na rad za opće dobro. Rade 4.
Foto: Grad Bjelovar/bjelovar.live

POČETKOM svibnja Grad Bjelovar donio je odluku prema kojoj će svi koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni, a korisnici su socijalne pomoći, biti pozvani raditi za opće dobro koje će organizirati Komunalac u suradnji s Centrom za socijalnu skrb.

"Tko se ne odazove, ostat će bez socijalne pomoći", odluka je koju je donio Grad Bjelovar u kojoj stoji da će korisnici socijalne pomoći biti pozvani da pomognu u jednostavnijim poslovima poput održavanja zelenih površina.

"Na taj će način, smatraju u Gradu, radom za opće dobro kompenzirati socijalnu pomoć koju dobivaju od Grada. Projekt će trajati do kraja godine, a tko je radno sposoban i ne odazove se - izgubit će pravo na socijalnu pomoć", najavili su.

Kako je tada objavljeno, oni koji će dobiti pozive mjesečno će do kraja godine trebati odraditi između 30 i 90 sati. Ako odrade, socijalna pomoć će im se isplatiti. Oko 200 osoba u Bjelovaru prima socijalnu pomoć, a prema nekim podacima čak 50 posto njih je zdravstveno sposobno za rad.

Mjesec i pol kasnije

Mjesec i pol kasnije svoj rad za opće dobro započela su tek četiri građanina. Radi se o jednostavnim poslovima poput održavanja zelenih površina.

Naime, kako je objavio portal bjelovar.live, u prvoj grupi pozvano je 49 radno sposobnih građana koji primaju socijalnu pomoć. "Od toga ih deset uopće nije reagiralo, 20 ih je donijelo dokumentaciju od liječnika, dio ih se izgubio u birokratskim bespućima, a svega sedam je izrazilo volju za radom", objavio je bjelovar.live, dodajući kako je tih sedam prošlo osposobljavljanje i liječnički, ali na poslu ih se pojavilo samo četvero.

Što će biti sa svima ostalima, zasad nije poznato, svu dokumentaciju će proučiti Centar za socijalnu skrb i tada donijeti odluku.

"Želimo da se stvari ujednače. Za razne socijalne stvari dajemo nekoliko milijuna kuna godišnje, a mnogi od njih su radno sposobni. To nije pravedno", komentirao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara