Bjelovarski HSLS: Nije predviđena ni jedna kuna za obranu od tuče

OPSTANAK obrane od tuče u Hrvatskoj upitan je jer u državnom proračunu za to nije predviđena ni jedna kuna, istaknuto je na konferenciji za novinare bjelovarskog HSLS-a.

Predsjednik ogranka Marijan Polašek i član bjelovarskog HSLS-a Dragutin Franković upozorili su da je zbog nedjelotvornosti zaštite od tuče u samo jednom danu prošle godine, 28. svibnja, u Podunavlju nastala šteta od 25 milijuna kuna, dok bi za djelotvornost cijelog sustava zaštite od tuče u Hrvatskoj na godinu trebalo izdvojiti oko 42 milijuna kuna.

U bjelovarskom HSLS-u napomenuli su da obrana od tuče smanjuje štetu 30 do 60 posto, a trošak po hektaru iznosi 17 kuna. Prije 20 godina u Hrvatskoj zaštitom od tuče bilo je pokriveno 2,5 milijuna hektara s osam radarskih centara i 500 lansirnih mjesta, od kojih su danas mnoga uništena i nedjelotvorna.

Zbog sve većih meteoroloških promjena tuče su sve češće, a neka područja stradavaju i dva-tri puta na godinu, ističu u bjelovarskom HSLS-u, te napominju kako su štete od tuče prošle godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bile oko deset milijuna kuna.

U HSLS-u upozoravaju na taj problem jer se približava 1. svibnja, kada počinje sezona zaštite od tuče koja se u Hrvatskoj provodi u jedanaest županija, a u državnom proračunu nema novca predviđenog za zaštitu.

U proračunu su predviđene samo naknade za štete od elementarnih nepogoda, koje se, kako je napomenuto, isplaćuju u simboličnim iznosima u usporedbi sa stvarnim štetama na usjevima, a osobito na voćnjacima ili na drugim višegodišnjim nasadima gdje su štete višestruke.

(Hina) kap dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara