Blagi porast nezaposlenosti u siječnju

Nezaposlenost je u siječnju ove godine porasla za 0,3 posto u odnosu na prosinac 2002., no u odnosu na siječanj prošle godine pala je za 10,7 posto, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Krajem siječnja u Zavodu je evidentirano 367.118 nezaposlenih osoba, što je 956 osoba više nego u prosincu i 44.000 manje nego u siječnju 2002. godine.

Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija najviše doprinose ukupnom zapošljavanju u zemlji (45,5 posto), ali i rastu nezaposlenosti (39,4 posto).

To znači da se cijela dinamika zapošljavanja odvija u velikim industrijskim centrima Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a gospodarski se rast nedovoljno brzo preljeva u druge regije, upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

U odnosu na prosinac nezaposlenost se povećala u 12 županija, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjena je u svim županijama, najviše u Istarskoj (35,5 posto), a najmanje u Virovitičko-podravskoj (2 posto).

Iz evidencije HZZ-a u siječnju je izbrisano 20.083 osoba. Među njima je 8.963 ili 46,3 posto onih koji su dobili posao, te 11.119 brisanih zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, odustajanja od daljnjeg javljanja, umirovljenja i sl.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju je bilo 21.038 novoprijavljenih nezaposlenih osoba, od čega je 72 posto došlo iz radnog odnosa, najčešće zbog isteka ugovora na određeno vrijeme (58,6 posto).

Zbog otkaza ugovora od strane poslodavca na burzu rada prijavilo se 25,5 posto osoba, nakon dobrovoljnog otkaza 12,2 posto, a samo 3,2 posto zbog prestanka rada poslodavca.

Ravnateljica HZZ-a ističe da većinu novoprijavljenih čine osobe mlađe od 34 godine, KV, VKV i srednje stručne spreme.

Ista skupina dominira i među onima koji su u siječnju dobili posao, a među njima je 55,4 posto žena.

Prerađivačka industrija ima najveći udio u nezaposlenosti i novoprijavljenima u HZZ-u, dok trgovina s 22,8 vodi u novom zapošljavanju.

Crnković Pozaić je ocijenila da otvaranje privatnih agencija za zapošljavanje, kao što je Adecco, ne stvara konkurenciju HZZ-u već mogućnost za kvalitetnu suradnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara