Blair: Britansko neprihvaćanje ustava EU imalo bi "priličnu cijenu"

NEPRIHVAĆANJE budućeg europskog ustava samo u Velikoj Britaniji gdje će se provesti referendum o tom pitanju, imalo bi "priličnu cijenu", ustvrdio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair.

"Cijena će biti prilično velika" ukoliko dokument, koji bi u lipnju u Bruxellesu mogle odobriti članice Europske unije, Britanci kasnije ne prihvate na referendumu, kazao je na konferenciji za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bit će to ozbiljna teškoća za zemlju i, dakako, za vladu i za premijera", dodao je, upozorivši da bi tada Velika Britanija mogla izgubiti svaki utjecaj na neka glavna europska pitanja.

Također je kazao da neće biti drugog referenduma u slučaju negativnog ishoda ovog referenduma. "Ako britanski narod bude glasovao protiv, neka bude tako. Ne može se o tome glasovati sve dok ishod ne bude pozitivan", rekao je britanski premijer.

Pošto je mjesecima odbacivao zamisao o referendumu, Tony Blair je u utorak objavio da će se Britanci na referendumu očitovati o budućem europskom ustavu. Analitičari ocjenjuju da će se referendum provesti najranije u jesen 2005., nakon općih izbora koji bi se mogli održati u proljeće iste godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara