Blair i Chirac o obrambenim snagama EU-a

BRITANIJA i Francuska pokušale su nastupiti ujedinjeno u ponedjeljak, ali su ostale razlike oko prijelaza Iraka na demokraciju i planova za uspostavu obrambenih snaga EU-a.

Premijer Tony Blair i predsjednik Jacques Chirac izjavili su da su se složili da obrambena snage EU-a ne smiju potkopati NATO, ali da ta europska integracija mora biti u stanju nezavisno djelovati.

"NATO će ostati kamen temeljac naše obrane", rekao je Blair na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jednodnevnog britansko-francuskog summita u Londonu.

"Francuska nema problem s NATO-om", odgovorio je Chirac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Blair je zaobišao pitanje hoće li obrambene snage EU-a imati svoj vlastiti stožer, što je predmet razmirica između dvojice čelnika.

Francuska i Njemačka žele da snage EU-a imaju vojni stožer koji će biti neovisan od NATO-a, čemu se protive London i Washington.

"Ni Nijemci ni Francuzi ne žele poduzeti nikakvu inicijativu koja je u suprotnosti s NATO-om...koji je u samom središtu našeg obrambenog sustava", rekao je Chirac nakon summita.

Što se tiče Iraka, Chirac je kritizirao američke prijedloge za predaju vlasti iračkom narodu izjavivši da će tranzicija biti prespora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara