Blair: London je pogođen barbarskim napadima islamskih terorista

BRITANSKI premijer Tony Blair rekao je kako je jasno da je London jutros pogođen nizom barbarskih terorističkih napada. Blair je naciji obećao da će se boriti protiv terorista. Tijekom kraćeg obraćanja novinarima, britanski je premijer bio vidno potresen.

Blair je najavio da će napustiti Summit G8 i prvim avionom doći u London. "Summit će se u mojoj odsutnosti nastaviti. Sve zemlje koje su na Summitu imaju iskustvo s terorizmom. Ovo je potpuno barbarski čin i to na dan kada smo se sreli kako bi pomogli ljudima u Africi." - rekao je Blair.

"Važno je da teroristi shvate da ćemo braniti svoju zemlju i da neće postići ništa ako će ubijati nedužne."

"Što god da urade, nikad neće uspjeti uništiti ono što smo postigli u svojoj zemlji, kao što neće uspjeti nigdje drugdje u svijetu" - izjavio je Blair, koji se u četvrtak navečer planira vratiti na Summit.

Tony Blair pripisao je odgovornost za četiri atentata koji su u četvrtak izvedeni u Londonu teroristima koji zastupaju radikalni islamizam, ne obrazlažući svoje optužbe i ne potvrđujući izjavu dosad nepoznate islamističke terorističke skupine koja je preuzela odgovornost za atentat.

"Znamo da ti ljudi djeluju u ime islama" - rekao je premijer u kratkoj televizijskoj izjavi iz Downing Streeta, kamo se prije vremena vratio sa summita G8 u škotskom Gleneaglesu.

"Znamo također da su golema većina muslimana ovdje i u inozemstvu dobri ljudi, koji poštuju zakon i koji poput nas zaziru od onih koji čine ovakva nedjela" - dodao je Blair.

"Policija i sigurnosne službe poduzet će odlučne mjere" kako bi se "krivci priveli pravdi", istaknuo je Blair.

Nepoznata skupina koja za sebe tvrdi da je povezana s al-Qaidom, na internetu je preuzela odgovornost za napade, ali je londonska policija rekla kako su to zasad nepotvrđene informacije.

Dosad nepoznata "Tajna organizacija skupine al-Qaida organizacije Džihada u Europi", objavila je tekst od 200 riječi na internet forumu al-Qaide na kojem su posljednjih mjeseci objavljivani autentični dokumenti iračkog krila al-Qaide.

U tekstu se navodi da su "herojski mudžahedini izveli blagoslovljeni napad u Londonu... kako bi se osvetili britanskoj cionističkoj križarskoj vladi za pokolje koje je počinila u Iraku i Afganistanu".

U priopćenju se upućuje prijetnja i "vladama Danske i Italije kao i svim križarskim vladama da će biti kažnjene na isti način ako ne povuku svoje postrojbe iz Iraka i Afganistana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara