Blair napao francusko-njemački plan razoružanja Iraka

BRITANSKI premijer Tony Blair odbacio jeancuskonjemački plan za mirno razoružanje Iraka, ustvrdivši da bi bilo ´apsurdno´ vjerovati da bi inspektori UN mogli pronaći oružje za masovno uništavanje bez pune suradnje Bagdada.

´Oni kažu da je za pronalaženje oružja potrebno vrijeme´, rekao je premijer u parlamentu, dodavši kako taj prijedlog pretpostavlja da su inspektori detektivska agencija koja bi mogla ući u trag zabranjenom oružju.

Britanija, SAD i Španjolska u ponedjeljak su Vijeću sigurnosti ponudili nacrt nove rezolucije o Iraku u kojoj se odobrava uporaba sile, na što su Francuska, Njemačka i Rusija odgovorile zajedničkim protuprijedlogom koji predviđa produljenje inspekcija UN za najmanje četiri mjeseca.

´Zamisao da bi inspektori mogli nanjušiti oružje i odgovarajuću dokumentaciju bez pomoći iračkih vlasti apsurdna je´, rekao je.

´Nisu oni detektivska agencija, a sve i da jesu, Irak je zemlja velika poput Francuske´, dodao je.

Nastojeći uvjeriti zastupnike i britansku javnost da je upravo oštro stajalište prema Iraku ispravan put, u istom je govoru Blair ultimativno od Sadama Huseina zatražio ´100-postotno povinovanje´ odredbama rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti o razoružanju.

´1441 je tražila stopostotno povinovanje i ništa manje od toga neće biti dovoljno´, rekao je, ukazujući na to da Sadam već 12 godina izbjegava rezolucije UN.

´Onima koji tvrde da srljamo u rat kažem da je prošlo 12 godina otkako je Sadam rekao da će se razoružati´, kazao je Blair.

Mnogi članovi Blairove Luburističke stranke dvoje oko nužnosti rata u Iraku, a o tome će glasovati u srijedu nakon raspave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara