BLAIR UPUTIO "POSLJEDNJI POZIV" ZA MEĐUNARODNO JEDINSTVO OKO IRAKA

Britanski premijer Tony Blair je uputio u nedjelju "posljednji poziv" međunarodnoj zajednici da Bagdadu pošalje ultimatum koji otvara put uporabi sile ako se irački režim odbije razoružati i nastavi okolišati.

"Upućujemo posljednji poziv kako bi primio snažnu i jedinstvenu poruku u ime međunarodne zajednice, poruku koja postavlja jasni ultimatum Sadamu Huseinu koja dopušta uporabu sile ako nastavi prkositi volji cijele međunarodne zajedndice", izjavio je Blair na završnoj konferenciji za novinare u Lajesu na Azorima.

On je optužio iračkog predsjednika Sadama Huseina da odugovlači umjesto da primijeni UN-ove rezolucije. "Tragično je u toj situaciji da Sadam igra te igre i da mu mi to i dalje dopuštamo", nastavio je Blair.

"Važno je i sada, u ovom kasnom supnju, da pokušamo postići da Ujedinjeni narodi budu put rješenja" iračke krize, rekao je britanski premijer.

On je podsjetio da rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je jednoglasno prihvaćena 8. studenoga 2002., upozorava Irak da bi njegovo nepokoravanje zahtjevima o uništenju oružja za masovno uništenje moglo "imati teške posljedice".

"Sada je trenutak da odlučimo jesmo li to stvarno mislili ili ćemo mu dopuštati da i dalje odugovlači", rekao je on.

Španjolski premijer Jose Maria Aznar ustvrdio je da "sporazum među čelnicima predstavlja posljednju priliku, posljednji pokušaj da se među nama postigne najveći mogući konsenzus".

Portugalski premijer Jose Durao Barraso, koji je također prisustvovao summitu, izjavio je da je azorski summit "posljednja šansa za političko rješenje". "To je možda mala šansa ali ako postoji samo i jedna šansa od milijun, vrijedno je pokušati iskoristiti tu priliku", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara