BLED: KAKAV ODNOS PROŠIRENOG EU-A S JUGOISTOČNOM EUROPOM

Odnos "proširene" Europske unije koja će iduće godine apsorbirati 10 novih članica prema državama jugoistočne Europe bila je glavna tema prilikom otvaranja tradicionalne regionalne konferencije koja se svake jeseni održava na Bledu, a ove su je godine otvorili slovenski predsjednik Janez Drnovšek i češki predsjednik Vaclav Klaus. L

"Slovenija je prirodno zainteresirana da države zapadnog Balkana prije ili kasnije uđu u EU i ne želimo prekid komunikacije, nego političku i ekonomsku konsolidaciju regije", izjavio je Drnovšek, dodavši da njegova država želi biti most prema tom području.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose u vladi SCG-a Branko Lukovac istaknuo je važnost Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi i zatražio nove mehanizme za brže uključivanje regije u EU.

"Ako je EU iskrena u svojoj namjeri o prijemu država koje su ostale u čekaonici, potrebno je ozbiljno preispitati neke politike i formirati nove mehanizme", rekao je Lukovac, istaknuvši da je Pakt stabilnosti uspio u prvom redu u promoviranju mira, stabilnosti i suradnje.

Potpredsjendik makedonske vlade Petar Gošev istaknuo je važnost regionalne suradnje, osobito u kontroli granica i jačanja pravne države, te se zauzeo za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini kao pretpostavci jačeg investicijskog ulaganja.

Prvog dana konferencije sudjelovao je i koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek koji je upozorio na još uvijek prisutne probleme s kriminalom i korupcijom, a zauzeo se i za oslanjanje država u regiji na vlastite potencijale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrlo je važno da nakon što su se odluke o Balkanu dva stoljeća donosila izvan njega konačno donošenje odluka prepusti državama u regiji, ocijenio je, istaknuvši i potrebu daljnje pomoći međunarodnih agencija i potrebu napora da se spriječi odlazak obrazovane radne snage u zapadne države.

Na pojedine probleme država koje zaključuju proces ekonomske i društvene tranzicije upozorio je češki predsjendik Vaclav Klaus. Istaknuo je da su se te države do sada mnogo naučile i uspostavile sustav slobodnog tržišta i demokracije.

"No, ljudi su naivno očekivali da je tržišno gospodarstvo garancija uspjeha i u tranzicijskom su procesu doživjeli razočaranje jer su im političari predstavljali samo pozitivne strane tog procesa", ocijenio je Klaus.

Konferencija na Bledu nastavlja se u četvrtak nizom skupova.

Iz Hrvatske na konferenciji sudjeluje zamjenik ministra europskih integracija Orsat Miljenić koji će se sutra sastati sa slovenskim ministrom za europske poslove Janezom Potočnikom. U poslovnom dijelu skupa sudjeluje i predsjednik uprave Podravke Darko Marinac.

(Hina) fl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara