Blevitt: Karadžić i Mladić neće biti uhićeni

GRAHAM BLEWITT, bivši zamjenik Carle del Ponte koji je lobirao da joj ne produže mandat, otkriva kako je znao da je glavna haška tužiteljica pokušavala sklopiti dil s Beogradom o Miloševiću, ali tvrdi da mu detalji nisu poznati. U razgovoru za Dnevni avaz kaže kako sumnja  da će ratne vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti uhićeni i izvedeni pred lice pravde.

"Tribunal i naročito Tužiteljstvo imaju sve manje potencijala i bojim se da njih dvojica Karadžić i Mladić) nikada neće biti uhićeni. Volio bih da me realnost demantira. Istina, retorika je ostala ista - Karadžić i Mladić moraju biti uhićeni, vrata Tribunala neće biti zatvorena bez njih, ali je i realnost ostala ista - oni su na slobodi. Bit ću presretan onog dana, ako se to ikada dogodi, kada se oni pojave pred sucima ICTY-a. Sa zadovoljstvom ću izaći i javno reći - uhićeni su, drago mi je što sam bio u krivu. Ali, to se ne događa"- izjavio je Blewitt.

S obzirom na metode rada Carle del Ponte, Blewitt kaže da ga ne bi iznenadilo da je napravila dilove s Beogradom, koji joj se sada pripisuju.

"Sjećam se i iz razdoblja 2002-2003. godine da su oni imali prepisku. Glavna tužiteljica imala je svoju viziju načina na koji se taj proces mora voditi, a ja sam imao snažnih rezervi, blago rečeno, u vezi s tim. I ne samo kada je proces Slobodanu Miloševiću u pitanju nego i drugi slučajevi. Zbog tih neslaganja naši odnosi postajali su sve gori, pa se dogodilo da sam se izjasnio snažno protiv njenog ponovnog izbora. U glavnim gradovima mnogih država članica Vijeća sigurnosti, ali i Uredu glavnog tajnika UN-a jasno sam kazao kako bi bila loša odluka da Carli del Ponte bude produžen mandat. Ona je to, naravno, saznala i ja sam na kraju napustio Ured tužiteljstva, objašnjava Blewitt.

Ističe kako je Del Ponte radila po svome te da ni on ni mnogi visoki članovi njenog tima nisu imali uvida u to šta ona radi ni u Srbiji ni u Hrvatskoj. Blewitt kaže kako informacije koje je imala nije dijelila ni s njim ni s drugim višim osobljem Tužiteljstva. Prema njegovim riječima,  vjerovala je samo frankofonom dijelu osoblja, ljudima koji imaju politički i medijski, a ne pravni bekgraund.

Komentirajući optužnicu za genocid protiv Slobodana Miloševića, Blewitt kaže kako se Del Ponte sve više bavila politikom i politizacijom, a sve manje pravom. Ističe kako ona nije imala dovoljno dokaza za optužbu o genocidu protiv Miloševića, ali je bila odlučna da to učini suprotno ne samo stavu Blevitta nego i stavu tužitelja Nicea. Ističe kako je glavna tužiteljica smatrala da svijet očekuje takvu optužnicu, a ako Milošević ne bude okrivljen, da će to onda biti zbog sudskog vijeća, a ne zbog nedovoljno dokaza koje je priložila.

Ističe kako se Carla del Ponete ponašala sve neprofesionalnije kako je vrijeme odmicalo, ali da je politizacija koju je tužiteljica uvela samo  jedna epizoda u radu Tribunala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara