Blix: Iraku treba postaviti rokove za određena pitanja

GLAVNI UN-ov inspektor oružja Hans Blix rekao je kako bi bilo korisno da se Iraku postave rokovi za davanje odgovora na određena pitanja poput sudbine iračkog antraksa i bojnih otrova, te da bi možda bilo korisno da se zahtjevi potkrijepe prijetnjom silom, piše tjednik Time.

Blix je u razgovoru za Time rekao da smatra kako bi možda bilo korisno postaviti Iraku rokove da dade određene informacije o svojem oružju, i zaprijetiti vojnim napadom ako to ne učini.

´Možda. Rekao bih da je ultimatum ili postavljanje rokova način da se izvrši jak pritisak. Tako nešto bez vanjskog pritiska silom nije naročito korisno. Ali uz potporu onoga što imate, da, mislim da bi to pokazalo da ne mogu razvlačiti zauvijek´, kazao je Blix.

´Ne bih bio nezadovoljan time. Kao diplomat ne mogu reći da bih bio zadovoljan´, rekao je Blix.

On je naveo da bi Irak trebao prije svega kazati što je bilo s antraksom, bojnim otrovima VX-om i sarinom, te raketama s kemijskim punjenjem.

Blix je potvrdio da je vjerodostojna prijetnja silom nužna da bi Irak poštivao zahtjeve UN-a i da je gomilanje američkih snaga pomoglo inspekciju.

´Mislim da ne bi bilo nikakve inspekcije da nema vanjskog pritiska, uključujući američke snage´, rekao je Blix.

Iračani su najavili bolju suradnju u otkrivanju što se dogodilo s biološkim oružjem, kao i razgovore sa znanstvenicima koji su sudjelovali u razvijanju kemijskog, biološkog i raketnog oružja. Blix drži da ne treba mnogo vremena da bi se utvrdilo surađuje li Irak stvarno s inspektorima.

´Ne bi trebalo dugo. Uvijek bi preostalo nešto neizvjesnosti, ali za veće stvari, na razini industrijskih aktivnosti, mislim u okviru izvjesnog broja mjeseci´, rekao je Blix.

´Ako budu surađivali u potpunosti i spontano tada bi bilo potrebno kratko vrijeme. Ako je suradnja umjerena, centimetar po centimetar, verifikacija će zahtijevati određeno vrijeme. Da li bi bili u stanju obaviti to do sredine ožujka ili čak 1. travnja? Ne, trebat će dulje od toga. Moj prethodnik je govorio o dvije godine. Bit ću optimističniji. U pitanju su mjeseci,´ kazao je Blix.

Iračani su ustvrdili da ne posjeduju dokumente o uništenju biološkog oružja koje tvrde da su uništili u ljeto 1991. a nakon toga i dokumentaciju o uništenju što je neobično imajući na umu da je irački režim imao zavidnu organiziranost i čuvao pisane tragove o svemu.

´Oni su jedan od najbolje organiziranih režima u arapskom svijetu. Ali, ako su svoju dokumentaciju uništavali tom učinkovitošću moguće da je preostalo malo. Ali kada su trebali nešto pokazati, bili su to u stanju učiniti´, rekao je Blix, dodajući da je to pomalo čudno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će učiniti ako na kraju ne dobije dokumente kao dokaz Blix je rekao : ´Neću reći da su krivi. Ne kažem da ih imaju. Kažem da neću preporučiti Vijeću sigurnosti da ima povjerenja.´

Blix je rekao kako je jasno da se iračkom režimu ne može vjerovati.

´Naravno da nemaju vjerodostojnosti. Ako su je uopće imali, sigurno su je izgubili 1991. Ne vidim da su stekli bilo kakvu vjerodostojnost. Mora postojati solidan dokaz za sve, a ako nema dokaza, ili ga ne možete naći, jednostavno kažem, oprostite, ne nalazim dokaza, i ne mogu jamčiti ili preporučiti bilo kakvo povjerenje´, rekao je Blix.

On je kazao da će nakon toga Vijeće sigurnosti trebati odlučiti što će učiniti.

´U krajnjoj liniji ovo je politička odluka´, kazao je Blix.

Šef UNSCOM-a je rekao kako se povremeno sastaje s dužnosnicima administracije predsjednika Busha, savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice i državnim tajnikom Colinom Powellom. On je naveo kako mu je dužnosnik Bushove administracije rekao da vrijeme igra ulogu u pokretanju eventualne vojne akcije protiv Iraka kako bi se razoružao, ali da nije odlučujući čimbenik.

´Žurba koju pokazuje Bushova administracija proizvod je zabrinutosti da bi predstojeće toplo vrijeme moglo poremetiti vojne planove. Pitao sam. Rečeno mi je da je manje lako, ali da se može učiniti. To nije odlučujući čimbenik´, rekao je Blix.

Blix je također ocijenio da razlike između Europljana, posebice Francuza i Sjedinjenih Država i nisu tako velike i da Francuzi ne isključuju uporabu sile u Iraku.

´Pročitao sam izjavu Europske unije neki dan, koja također kaže da se inspekcije trebaju nastaviti ali da se ne mogu produljiti zauvijek. U jednom trenutku mislim da će Francuzi biti spremni reći da ako ne uspijevamo s inspekcijama, vrijeme je da upotrijebimo silu´, kazao je Blix.

On je kazao da bi, ukoliko se pokaže iračka nesuradnja u interviewima znastvenika i izručivanju dokumeta o uništenju biološkog i kemijskog oružja, to vodilo negativnom izvješću Vijeću sigurnosti.

Na pitanje što bi ga navelo da kaže da treba prekinuti inspekcije, Blix je odgovorio: ´Ako me Vijeće za mjesec dana otvoreno upita da li mislim da ima smisla nastaviti, ne znam što će se dogoditi u tom razdoblju. Ako se pokaže da su svi svjedoci naučeni što će reći, ako ne nađu nijedan dokument i samo se budemo kretali u mjestu, to bi vjerojatno bilo negativno´, kazao je Blix.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara